Ukrajinci iz Rijeke: "Samo mislim na te ljude, da ostanu živi"

08.03.2022.

09:40

Autor: Dajana Kruneš/V.K./Dnevnik/HRT

Život u Kijevu zamijenili Rijekom

Život u Kijevu zamijenili Rijekom

Foto: HTV / HRT

Ruska agresija uništila je mnoge živote, razorila obitelji. Pomoć Ukrajincima stiže iz cijelog svijeta, naravno, i od njihovih sunarodnjaka koji su domovinu napustili prije mnogo godina. Među njima je i bračni par Kaminski, koji se iz Kijeva preselio u Rijeku zbog suradnje s riječkim HNK Ivana plemenitog Zajca. 


Prije više od dva desetljeća život u Kijevu bračni par Kaminski zamijenio je Rijekom. No, tamo je ostala njihova obitelj, rodbina, prijatelji. Strahote rata proživljavaju bez obzira na udaljenost. 

- Ovih dana je moje srce kucalo jako jer tamo nam je bila kćer i unuci. Kad smo ih zvali govorili bi da su u skloništu, a izašli bi se samo tuširati, nešto pojesti, a onda opet sirene, opet sklonište. Što smo proživjeli ovih tjedan dana to je bila grozota, govori Olga Kaminska

Dva dana trajao je i bijeg njihove kćeri s unucima iz Kijeva. Vlakom su doputovali u Budimpeštu. 

- Oni su stigli samo s malom prtljagom, onime što su imali na sebi i dokumentima. Samo su još mačku donijeli sa sobom, kazao je Viktor Kaminski

- Tako blizu rata osjetili smo se kad smo stigli u Budimpeštu, kada je došao vlak. Bravo za Mađare, oni su to lijepo organizirali, tko god je došao, uveli su ga u specijalne prostorije i svima davali hranu i sokove, rekao je. 

Kći i unuci su uz njih, ali muški dio obitelji ostao je u Ukrajini boriti se za slobodu, pomagati potrebitima.  

- Samo mislim na te ljude, da ostanu živi. Osjećam težinu, kao da te netko gura prema dolje, a ti se ne možeš izvući. Sve je to toliko ludo i besmisleno, naglašava. 

Ali, nažalost, događa se. Supružnici Kaminski i preko ukrajinskog kulturno-umjetničkog društva Dnjipro prikupljaju humanitarnu pomoć. Spas od ratnih razaranja pronašli su, uz pomoć dobrih ljudi, i za svoje sunarodnjake u Lovranu i Selcu. Na putu su trenutačno četiri obitelji.                                           

- Puno je poziva došlo od Hrvata koji nam daju podršku i razumiju što se događa i kažu "Bože, molimo se za mir". Daj Bože, rekla je Olga. 

Govore to i pružaju nam cvijet mimoze - simbol slobode i prijateljstva. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!