20:03 / 03.10.2018.

Autor: J.L./D.M./HRT

Prijedlog koji vladajući neće moći odbiti?

-

-

Foto: - / -

Afera SMS ujedinila je oporbu koja se zalaže za osnivanje istražnog povjerenstva o zlouporabi sustava vezano za aferu 'sms'. U Temi dana gostovali su A. Bauk i B. Bačić.
Afera SMS ujedinila je oporbu, koja je, na prijedlog SDP-a, podržala inicijativu za osnivanje istražnog povjerenstva o zlouporabi sustava. Odluka o osnivanju povjerenstva treba se donijeti u Saboru većinom glasova. Oporbi je dakle, potrebna i potpora vladajućih, a zasad je nemaju.

Naime, prema Zakonu o istražnim povjerenstvima, povjerenstvo se ne može formirati ako je za određeni predmet sudski postupak već pokrenut, što je slučaj s aferom SMS. I ta afera, kao i ona koju je objavio tjednik Nacional o curenju podataka u slučaju elitne prostitucije iz 2011., u središte stavlja potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

- MUP i DORH istražuju medijske navode o Brkiću
- MUP izdao priopćenje, oglasio se i Karamarko
- Brkić: Žalosno je da iz državnih institucija izlaze dezinformacije

"Prema Poslovniku i zakonima imamo dosta proceduralnih mogućnosti da ovu točku stavimo na raspravu bilo radnih tijela ili plenarne sjednice", rekao je Arsen Bauk odgovarajući na pitanje kako će raspravljati o aferama a ne dotaknuti se konkretnih slučajeva, poput afere 'sms'. Kazao je da je istražno povjerenstvo najefikasniji način da se dođe do informacija te upozna javnost. Ističe da postoji objektivna poteškoća, jer se ono ne može baviti stvarima za koje je u tijeku sudbeni postupak. "Trebat će dosta literarne vještine da se napravi takav zaključak i prijedlog koji vladajući neće moći odbiti. Sutra na odboru za nacionalnu sigurnost razgovarat će se i o aferi' sms'. Sjednica je zatvorena za javnost", rekao je.

"Otvoreni smo za sva istražna povjerenstva i nemamo nikakvih problema s tim. Odluku o onivanju povjerenstva u ovom konkretnom slučaju kolege iz oporbe nisu ni napisale, pa to ne mogu komentirati", kazao je Branko Bačić. Ponovio je kak za predmete za koje se vodi kazneni postupak nema zakonske osnove za osnivanje povjerenstva, a ovaj slučaj vodi Županijski sud u Osijeku. "Dajemo punu podršku raspravi i rasvjetljavanju svih činjenica oko ovog slučaja i kolege iz oporbe u tome imaju našu punu potproru", odgovorio je Bačić.

Arsen Bauk naglašava da SDP zanima sustav koji je "toliko podložan kompromitaciji tajnih mjera prikupljanja podataka da onemogućava normalan rad neovisnih institucija" te da se zalažu za "apsolutnu depolitizaciju policije". "Zanimljivo je da je Milijan Brkić, visoki policijski dužnosnik, do 2011., postao jedan od čelnih ljudi HDZ-a. I to se pitanje mora postaviti u ovom slučaju. HDZ bi trebao osvijestiti da ne može funkcionirati kao parapolicijska ili paraobavještajna organizacija", poručuje. Smatra nepravednim da za Brkića vrijede jedni kriteriji i da se za njega čeka što će reći DORH. DORH je i Kalmetu, Glavaša, Bandića i Sauchu optužio za nešto, pa ih se HDZ ne odriče. "Ne treba se onda odricati ni Brkića", poručio je.

Na pitanje vjeruje li Milijanu Brkiću Branko Bačić je kazao kako se ovdje ne radi o tome kome on vjeruje. "Bitan je dokazni postupak i dokle će on dovesti. Sve drugo spada pod nagađanja, a ja nisam sklon prozivanju nekoga, dok činjenice nisu poznate. Policija se očitovala i za Vladu je sad to isključivo pitanje DORH-a", rekao je. Napomenuo je da u to vrijeme na vlasti bio SDP te dodao: "Složio bih se s kolegom Rankom Ostojićem - ministarstvo i ministar se u te stvari ne smiju miješati".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!