Prijedlog za istražni zatvor za Dalibora Šempera

31.07.2022.

15:01

Autor: HRT

Državno odvjetništvo u Karlovcu

Državno odvjetništvo u Karlovcu

Foto: HRT / HTV

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu ispitalo je Dalibora Šempera i podnijelo prijedlog nadležnom županijskom sudu za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu objavilo je priopćenje u kojem navodi da je ispitan hrvatski državljanin zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu. Ne navodeći ime ispitanika u priopćenju općinsko državno odvjetništvo je istaknulo da je podnijelo nadležnom županijskom sudu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenog 45-godišnjaka zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Šemper
je u petak u Štikadi kod Gračaca, vozeći pod utjecajem alkohola, sletio automobilom s kolnika i naletio na desetogodišnjeg dječaka koji je hodao u suprotnom smjeru uz desni rub izvan kolnika. Dijete je teško ozlijeđeno, a vozač je htio napustiti mjesto događaja i ne pružiti pomoć ozlijeđenom dječaku, iako je to mogao učiniti, objavila je policija.

Priopćenje županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu donosimo u cijelosti:

"Dežurna zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu je 31. srpnja 2022., ispitala hrvatskog državljanina (1976.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavka 1. Kaznenog zakona i kazneno djelo nepružanja pomoći iz članka 123. stavka 2., sve u svezi članka 51. KZ-a.

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 45-godišnjak 29. srpnja 2022. u Štikadi, upravljao osobnim automobilom Suzuki Vitara protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama odnosno pod utjecajem alkohola (koncentracija alkohola u krvi od najmanje 0,94 g/kg) pristajući da vožnjom u takvom stanju ugrozi druge sudionike u cestovnom prometu.

Osnovano se sumnja da se, zbog stanja u kojem nije bio sposoban sudjelovati u prometu, propustio kretati sredinom obilježene prometne trake pa je skrenuo na suprotni dio kolnika, a zatim i izvan kolnika te je prednjim lijevim dijelom automobila naletio na pješaka (dijete, 2012.) koje se kretalo u suprotnom smjeru izvan kolnika. Dijete je uslijed udarca zadobilo višestruke teške tjelesne ozljede. Osnovano se sumnja i da je osumnjičeni 45-godišnjak nakon nesreće propustio djetetu pružiti pomoć, iako je to bio u mogućnosti bez da sebe i druge ozbiljno ugrozi, već se vozilom udaljio s mjesta nesreće koju je, osnovano se sumnja, prouzrokovao. Osumnjičenika su, u namjeri napuštanja šireg mjesta nesreće, zaustavili građani.

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podnijelo je nadležnom županijskom sudu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenog 45-godišnjaka zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točke 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku)."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!