Prijepori oko hotela u Lungomareu, dvije strane za HRT iznijele svoja stajališta

22.09.2022.

17:00

Autor: Jasminka Kalčić/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Plan izgradnje hotela u bivšem kamenolmu u Lungomareu

Plan izgradnje hotela u bivšem kamenolmu u Lungomareu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Vruća tema u Puli je skori referendum za Lungomare. Građani će se 9. listopada moći izjasniti jesu li ili nisu za izmjenu generalnog urbanističkog plana Pule kojom će se na području Lungomare ukinuti mogućnost gradnje. Sa suprotstavljenim stranama razgovarala je Jasminka Kalčić.

- U pitanju je cijeli urbanistički plan uređenja Lungomarea. Očekujemo da će građani prepoznati važnost referenduma kao institucije te izaći na referendum kako bi on bio uspješan, istaknuo je u izjavi za HRT član Inicijative za referendum Aleksej Orel.

- Kada smo 2015. kupili ovaj projekt mi smo počeli s razmišljanjima kako unaprijediti Pulu, kako ovo područje unaprijediti i dati mu novu vrijednost. Naš je plan u rupi nekadašnjeg kamenolma Valkane napraviti hotel s 360 ležajeva. Na teniskim terenima bi napravili javni park koji će s postojećim okolnim parkom na našoj zemlji, činiti budući park oko hotela Valkane, ističe Zoran Kostić, predstavnik investitora ispred hotela Valkane. 

Orel dodaje da se radi o Sportsko-rekreativnom centru Valkane koji postoji od 80-tih godina.

- Stalno se plasira teza da je to rupa u kamenolomu. Ovo je nažalost postalo političko pitanje, previše se politizira. Trebalo bi ga depolitizirati i omogućiti građanima da sami odlučuju i suodlučuju o prostoru. 

- Ovo je politikantstvo, mi kao vlasnici zemljišta ne želimo politiziranje. Ne želimo u tome sudjelovati, dodaje Kostić.

Postavlja se pitanje hoće li referendum razriješiti ovu situaciju.

- Nadam se da hoće, ako bude uspješan. Da ne bude nezadovoljnih građana, kaže Orel.

- Mi planiramo podnijeti zahtjev za lokacijsku dozvolu prije izmjene urbanističkog plana, a što se inicira referendumom. U tom slučaju, ako poštuju zakone RH, uprava grada Pule, kada budu gotovi projekti, mora nam izdati građevinsku dozvolu. Zbog toga je jasno da referendum ne odlučuje hoće li ovdje biti hotel ili ne, smatra Kostić. 

- Za ovakve će odluke biti nadležni sudovi, a ne ministarstva, pošto imamo u koliziji više zakona. Definitivno nije demokratski pozivati ljude da ostanu kod kuće, zaključuje Aleksej Orel. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!