11:47 / 29.07.2020.

Autor: Nika Vincetić/I.Z./Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Prijepori oko odlaska u Knin i Grubore

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, arhiva

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Ovisi li dolazak predstavnika SDSS-a na obilježavanje Oluje u Knin o tome hoće li predstavnik Vlade doći - u Grubore.
Novinari su od političara tražili odgovor ovisi li dolazak predstavnika SDSS-a na obilježavanje Oluje u Knin o tome hoće li predstavnik Vlade doći - u Grubore.

Upitan je li sa SDSS-ovim Miloradom Pupovcem i Borisom Miloševićem dogovorio hoće li doći u Knin na obilježavanje 25. obljetnice akcije Oluja, premijer Andrej Plenković odgovorio je neodređeno - sve ćemo vam reći.

- Kninska tvrđava je mitsko mjesto i predsjednik ne može donijeti odluku o mjestu proslave. Tamo ne mora biti 1000 ljudi, može biti i 300 ili 400 ljudi. Gospoda iz Vlade proslavu mogu organizirati u Čavoglavama. Ja to ne mogu spriječiti. Moj je zadatak da kažem što je bolje, rekao je predsjednik Zoran Milanović referirajući se na svoju raniju izjavu da je tvrđava simboličko mjesto, a da je kolodvor spomenik Josipe Rimac koji je platila njegova Vlada.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kazao je danas da se razgovara o tome što za  predstavnike te stranke može značiti odlazak na proslavu 25. obljetnice Oluje u Knin, dodavši da nema uvjeta, ali da se razgovara i o dolasku predstavnika Vlade u Grubore. Dodao je da se, ako procijene da to nije moguće u današnjim okolnostima, u SDSS-u nitko neće trošiti za nešto što nema garancije da će uspjeti.

- Postoji samo svijest o tome da se sve žrtve i sva stradanja  trebaju poštovati i da se zločini koji su počinjeni, a evidentno jesu počinjeni zločini nad Srbima, da te zločine treba osuditi, a one koji su počinili te zločine privesti pravdi. Ne razgovaramo tako da uvjetujemo jedni drugima, nego da vidimo kako da postignemo cilj - da sve žrtve budu poštovane. I da svi sugrađani naši, i hrvatske i srpske nacionalnosti, imaju osjećaj da su njihovi osjećaji i patnje poštovani sa srpske strane kad su posrijedi Hrvati, a s hrvatske strane kad su posrijedi Srbi, dodao je.

Poručio je da ova vlada ima osobitu odgovornost, među ostalim, da što je moguće više ratnog nasljeđa ostavi iza sebe, a da gradi kulturu mira, budućnost i zemlju koja će živjeti u miru i bez poruka koje će na bilo koji način remetiti bilo čiji mir i koje će stvarati mir na granici naše zemlje i mirnodopske odnose sa susjedima. Upitan bi li se dolaskom predstavnika SDSS-a u Knin poslala poruka mira, Pupovac je kazao da poruku mira treba graditi, a da smo mi to prestali nakon 2011. kada smo je zadnji put čuli od generala Ante Gotovine nakon što je oslobođen.


Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović (SDP) u srijedu je pozdravio ideju da potpredsjednik Vlade Boris Milošević (SDSS) ide u Knin na obilježavanje 25. obljetnice VRO Oluja jer su, rekao je, manjine naše bogatstvo, a nikako prepreka. Naglasio je i da je sazrelo vrijeme i da predstavnik Vlade ode u Grubore gdje se komemorira ubojstvo srpskih civila te se prisjetio da je bivši predsjednik države Ivo Josipović to davno napravio.

Burna reakcija suverenista

Na medijske napise o tome da se dolazak predstavnika SDSS-a u Knin - na proslavu obljetnice Oluje - dogovara u kontekstu posjeta Vladina izaslanika  Gruborima, reagirali su u Saboru Hrvatski suverenisti.

- Hrvatska vlado, osvijesti se! Izabrana si da vodiš hrvatski narod! Mi, žrtve i heroji, i živi i mrtvi, vas obvezujemo da ne blatite veličanstvo akcije Oluja, a svaki pijetet zaslužuju žrtve koje su pritom nesvjesno, svjesno, neplanirano učinili u svojoj protupravnosti neki od hrvatskih vojnika, a zato su sudovi tu da to procesuiraju, kazao je Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!