17:34 / 02.12.2018.

Autor: S.F./T.V./HRT

Prijepori oko udžbenika

-

-

Foto: - / -

Ministrica obrazovanja odlučna je - Zakon o udžbenicima mora se izglasovati, jer u protivnom dolazi u pitanje reforma školstva. Ne razumije što se čeka, ali može pretpostaviti da se nakladnicima možda ne sviđa cijena udžbenika, općenito uvođenje reda u Zakon, ali i 30 posto digitalnih sadržaja.
Zakon o školskim udžbenicima posljednjih je dana izazvao pravu pomutnju. Udžbenici su važan alat koji bi trebao olakšati posao učiteljima, a djeci - svladavanje gradiva. Gledajući kroz povijest - ovo nije prvi put da su upravo udžbenici bili kamen spoticanja među političarima.

Ministrica obrazovanja odlučna je - Zakon o udžbenicima mora se izglasovati, jer u protivnom dolazi u pitanje reforma školstva. Ne razumije što se čeka, ali može pretpostaviti da se nakladnicima možda ne sviđa cijena udžbenika, općenito uvođenje reda u Zakon, ali i 30 posto digitalnih sadržaja. "Mi imamo izvrsnih primjera baš u eksperimentalnom programu naših nakladnika koji su napravili na svjetskoj razini i to je prilika za digitalnu transformaciju", istaknula je ministrica Blaženka Divjak.

"Mi živimo od udžbenika i to je jedna gospodarska grana, međutim nameće se pitanje nameće li se neka nova industrija digitalnih sadržaja i  tko ima svoj interes", objašnjava Matilda Bulić, Udruga nakladnika i knjižara.

I Udruga autora udžbenika ima primjedbe na zakon. "Autore uopće ne spominje, a niti što se tiče donošenja udžbenika, ne piše koji stručnjaci trebaju o tome odlučivati sve se prepušta Ministarstvu, kaže prof.dr.sc. Ante Bežen, Udruga autora udžbenika.

Prijepori oko udžbenika započeli su idejom oko besplatnih udžbenika. I dok su u Ministarstvu o tome promišljali zagrebački gradonačelnik je to izgovorio i zadao glavobolju ministru financija. "Razmatraju se različiti modeli, ali kada razradimo, stavit ćemo na stol i svima na uvid, rekla je resorna ministrica.

Bivši ministar Dragan Primorac za čijeg mandata su dvije godine bili besplatni udžbenici za osnovce i srednjoškolce - želi pomoći kolegici. Kaže, imate model na dlanu koji je izradila struka. Samo ga treba uzeti. "Naša je ideja bila jednostavna, krenuti sa udžbenicima, uzeti sva prava na Ministarstvo otkupiti i u konačnici digitalizirati u novom periodu i to bi do danas bilo riješeno da nije bilo sramotne odluke iz 2009. godine kada je šaptom pao jedan projekt", objašnjava Primorac.

Projekt je sadržavao besplatno obrazovanje za srednjoškolce do prve kvalifikacije, besplatan prijevoz i smještaj u dom. Uz ovo što ona predlaže, kaže, to bi joj bila cjelovita reforma. "Koju samo treba riješiti Ustavom, a mi smo sve servirali na pladnju i treba se samo vratiti 9 godina unazad i postoje sva rješenja", dodao je Primorac. 

I što još reći? Osim da političke odluke, očito imaju prednost pred strukom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!