Prijepori u Vukovaru uoči popisa stanovništva

02.09.2021.

20:09

Autor: Ines Milanković/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Vodotoranj u Vukovaru

Vodotoranj u Vukovaru

Foto: Brendan McDermid / REUTERS

Skori početak popisivanja stanovništva u Vukovaru je podignuo i političku temperaturu. Gradonačelnik Ivan Penava optužio je vrh HDZ-a i SDSS-a da su uoči nadolazećeg popisa stanovništva postigli dogovor na štetu Vukovara i Vukovaraca.

Od 2011. Vukovarci polemiziraju o objektivnosti popisa stanovništva. Živi li u gradu na Dunavu trećina srpskog stanovništva, što nacionalnoj manjini omogućuje ravnopravnu službenu upotrebu jezika i pisma? 

Gradonačelnik Ivan Penava tvrdi da vrh HDZ-a i SDSS-a nije briga za jedan mali Vukovar jer oni od te računice, kaže, imaju neku korist.

- Ne bi smjelo imati ulogu tko vas popisuje, koje je taj nacionalnosti, koliko godina ima i u koje kućanstvo dolazi da li dolazi Mađar kod M., Hrvat kod H, to su takvi apsurdi di' nas aktualna koalicija dovodi u situacije kakve nema u svijetu, ističe. 

- Prilikom izglasavanja zakona o popisu stanovništva upravo pripadnici kluba nac manjina nisu glasovali za taj zakon, 2 amandmana koja podnijeta vezano za 2 materinja jezika i da popisivači budu manjine i popisuju manjine nije prihvaćen ni od strane većine u hrv saboru ni od Vlade RH, kaže saborski zastupnik i predsjednik HDZ-a Vukovar Nikola Mažar

O rezultatima popisa stanovništva ovisit će određena prava Srba - pa je Srpsko narodno vijeće pokrenulo kampanju 'Budi e-Srbin'.

- Da se ne desi da im se nametne određena, već gotova tematika da Srbin nije Srbin već je Hrvat, ali pravoslavac, i treba da se izjasni da je pripadnik hrvatske pravoslavne crkve- već je nametnuta teza što je apsolutno netočna i to je ono zašto smo krenuli u kampanju, ističe zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz redova SDSS-a, Srđan Kolar.

I prije početka popisivanja stanovništva - zabrinjavaju demografski pokazatelji.

- Ne računajući rezultate popisa imamo preko 5,5 tisuća stanovnika manje u Vukovaru na temelju vitalne i migracijske statistike, kaže pomoćnik ravnatelja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Dražen Živić

Sudeći prema brojevima - demografija bi se uskoro mogla naći u središtu pozornosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!