20:20 / 21.02.2020.

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/IMS/HRT

Prijepori zbog Jadranke Žarković

-

-

Foto: - / -

Vlastiti slogan Normalno, svatko ljubi koga voli, Zoran Milanović pogazio je već na prvi dan mandata. Tvrde to u Zagreb Prideu.
Predsjednik Zoran Milanović objavio je imena svojih savjetnika i dužnosnika. Najviše prijepora izazvalo je imenovanje Jadranke Žarković savjetnicom za odgoj i obrazovanje.

Vlastiti slogan Normalno, svatko ljubi koga voli, Zoran Milanović pogazio je već na prvi dan mandata. Tvrde to u Zagreb Prideu u kojem upozoravaju predsjednika da je imenovanjem Jadranke Žarković na mjesto savjetnice za obrazovanje izdao sve ono za što se zalagao.

- Gospođa Jadranka Žarković nama je poznata isključivo zbog brojnih neprimjerenih poteza kojima je u javni sustav obrazovanja pokušavala uvesti ideje nejednakosti, diskriminacije i govora mržnje prema LGBTIQ osobama, priopćili su iz Zagreb Pridea.

Podsjećaju da je Žarković kao ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje poslala učitelje na konferenciju na kojoj se omalovažavala LGBT zajednica.

Kao čelnica Agencije Jadranka Žarković u fokus javnosti došla je 2015. kada je odlučila ukinuti nagradu najdarovitijim učenicima Oskar znanja. 

SDP-ova saborska zastupnica brani svojeg bivšeg šefa stranke, ali smatra da mu ovaj negativni publicitet zbog Žarković nije trebao.

- Jesam na tragu onih koji izražavaju svoje, neću reći nezadovoljstvo nego blagu skepsu, prema tome izboru. Puno je tu dobrih kadrovskih rješenja koja su zaista dobra i iznenađujuća, ali ovdje moram priznati da ne mogu podijeliti takvu emociju, rekla je Sabina Glasovac.

Suverenisti pozdravljaju predsjednikov odabir. Kažu, Jadranka Žarković odlično je surađivala s generalskim zborom. 

-  I to po iznimno značajnoj temi obrazovanja profesora  obrazovanje profesora kada smo obrađivali teme iz Domovinskog rata. I za nas je ona odradila vrlo pozitivan učinak na čitav sustav, rekao je Željko Sačić (Hrvatski suverenisti). A ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ponavlja da vlastitu suradnju sa Žarković ne pamti po dobrom.

- Znači ništa nemam dobroga za reći što bi išlo u prilog tom imenovanju, rekla je.

U HDZ-u kažu predsjednik je odabrao pa će i polagati račune. - Njegov rad  će ocjenjivati građani. Kao što su ga izabrali tako će i sutra ocjenjivati njegov rad i rad njegovih prvih suradnika, rekao je Ante Sanader (HDZ).

Unatoč kritikama i kontroverzijama predsjednik ne odustaje. Jadranka Žarković ostaje njegova savjetnica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!