08:03 / 12.03.2019.

Autor: P.F./HRT

Prijepori zbog mise na Bleiburškom polju

-

-

Foto: - / -

Zabrana mise na Bleiburškom polju izazvala je lavinu reakcija u Hrvatskoj. O tome se razgovaralo i u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog.
Odluka austrijske biskupije o zabrani mise na Bleiburškom polju izazvala je lavinu reakcija u Hrvatskoj. O tome se razgovaralo i u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog.

O toj temi raspravljali su saborski zastupnici Branko Bačić (HDZ), Joško Klisović (SDP) te glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić.

- Sabor će inzistirati na tome da se održi komemoracija na Bleiburškom polju. Sam način, kako i na koji način, stvar je dogovora s HBK i s organizatorom Počasnim bleiburškim vodom. Nastojat ćemo u idućem vremenu iznaći mogućnost kako je najprimjerenije u ovim novim okolnostima obilježiti komemoraciju na Bleiburgu, rekao je Branko Bačić.

- To je jedna tekovina slobodne Europe na kojoj je sazdana i Austrija, a sazdana je i Hrvatska, no Austrija je to uspjela umetnuti u svoje zakone i sada je vjerno i dosljedno te zakone i poštuje. I zato su prošle godine također bili kažnjeni ljudi koji su nosili ustaške odore od strane austrijske policije odnosno austrijskih državnih vlasti, smatra Joško Klisović.

Odgovorno tvrdim da je svih ovih 15 godina ta misa vrlo pomno pripremana, bila je krajnje dostojanstvena, bez ikakvih transparenata, bez ikakvih nepriličnosti koje ne priliče takvom jednom činu, rekao je glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!