18:05 / 24.04.2018.

Autor: M.R./B.S.LJ./HRT

Prijepori zbog obnove zagrebačkog Trga žrtava fašizma

-

-

Foto: - / -

Brojne reakcije izazvalo je rušenje kamenih stuba koje vode u Dom hrvatskih likovnih umjetnika.
Preuređenje zagrebačkog Trga žrtava fašizma od početka izaziva buru u javnosti. Nakon čupanja dviju magnolija, brojne reakcije izazvalo je rušenje kamenih stuba koje vode u Dom hrvatskih likovnih umjetnika. Dio struke traži hitnu obustavu radova, za koje tvrdi da Grad nema ni potrebne dozvole.

Jedna po jedna s džamije nestaju stube stare više od 80 godina. "Rađene su od masiva kamenih, bračkog kamena i to je važno naglasiti da ukoliko bi se radila sanacija građevine, kvalitetna. Treba ju izvest samo s istovjetnim kamenom iz istog kamenoloma", kaže arhitektica Zrinka Paladino.

Prema dokumentima, ali i ploči na gradilištu, riječ je o uređenju okoliša, bez obzira na to što su se radovi proširili i na stube. Dio struke to je podignulo na noge. Ističu da se bez posebnih dozvola to ne smije. Ona kaže da je za ovakve intervencije bilo potrebno ishoditi potvrdu, odnosno prethodno odobrenje za rekonstrukciju vrijednog kulturnog dobra koja je u sebi morala uključivati bogatu projektnu dokumentaciju.

Nakon intervencija na stubama, intervencije su se dogodile i u arhivu Hrvatskog povijesnog muzeja. Naime, dok su se bušile, voda kojom se hladio alat curila je u arhiv. "Tri kapi, tri kapi su procurile", kaže gradonačelnik Milan Bandić.

Ako su i bile samo tri, ozbiljno su zaprijetile depou u kojem se čuvaju zastave. "Određeni dio zastava je upio tu vodu i njihova zaštitna ambalaža. Mi smo to uklonili, ali da smo upoznati s opsegom i vrstom radova mi bi već znali nastupiti i zaštititi tu građu", kaže Matea Brstilo Rešetar, ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja.

Zbog toga je na terenu bila i inspekcija Ministarstva kulture.  Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izvijestila je da je odlučeno da će se nastavak radova čišćenja raditi na suhi način.

Ministarstvo ne zabrinjava to što su kamene stube dio zgrade koja je u Registru zaštićene kulturne baštine Ministarstva kulture. "To nije u nadležnosti u ministarstva kulture, dakle poduzimaju se radovi na okolišu Meštrovićevog paviljona koji obuhvaćaju i jedan dio stubišta odnosno svjetlarnika", kaže Obuljen Koržinek.

Bušenje se zato nastavlja. "Radovi idu dalje jer je sve uredu. To što vi hoćete napraviti problem tamo gdje ga nema, nisam ja kriv", poručuje gradonačelnik Bandić i dodaje: "Ja nisam stručnjak, konzultirajte Zavod za zaštitu spomenika, projektanta i izvođače".

Do objave ovog priloga, na naš upit iz Zavoda nisu odgovorili. Inače, projekt i planove uređenja nisu vidjeli ni gradski zastupnici, pa traže sjednicu Odbora za prostorno uređenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!