Prijeti li dolini Neretve sudbina raseljene Slavonije?

04.10.2018.

15:52

Autor: T.Š./I.H./HRT

default error photo
I tako Neretvanska dolina nije postala hrvatska Kalifornija. Iako je lijepa, plodna, moćna, od Boga dana, prava esencija života, danas život odlazi iz nje.
S prvim jesenskim danima, na štandove po tržnicama i police u trgovinama počele su stizati i mandarine. Zdravi narančasti agrumi već su dugo pravi simbol neretvanske doline, plodnoga kraja na jugu naše zemlje, toliko različitog od ostatka Dalmacije.

Škrta dalmatinska zemlja, uz obalu Neretve pokazuje svu svoju raskoš. Istina, plodno je tlo oteto vodi melioracijom. Ali baš zbog toga, plodova je i više. No i ondje se u posljednje vrijeme valja zapitati - hoće li te plodove imati tko brati. Jer trend odlaska mladih nije zaobišao ni taj dio naše zemlje. Prijeti li dolini Neretve sudbina raseljene Slavonije?

Opuzen je lijepi gradić mediteranskog ugođaja. Na rijeci, u srcu plodne Neretvanske doline. Ali to nije pomoglo. Procjenjuje se da je iz njega u godinu dana otišlo 120 mladih ljudi, mnogi s obiteljima. Uglavnom u Irsku. Istodobno, na Zavodu za zapošljavanje u Metkoviću i Opuzenu registrirana su ukupno 1442 nezaposlena.

Problemi su počeli kada su uvedene sankcije Rusiji. Ni ostale europske zemlje nisu izvozile u Rusiju, došlo je do zasićenja tržišta i cijene mandarine su pale. No Neretvani su svjesni da i sami snose dio odgovornosti. Većina proizvođača nije se okrenula drugim, možda profitabilnijim kulturama koje traži tržište. Nisu se udruživali pa je zbog malih parcela proizvodnja skuplja nego u drugim zemljama. Nisu sagrađeni pogoni za preradu voća i povrća.

I tako Neretvanska dolina nije postala hrvatska Kalifornija. Iako je lijepa, plodna, moćna, od Boga dana, prava esencija života, danas život odlazi iz nje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!