18:48 / 11.02.2020.

Autor: Ruža Ištuk/HRT

Prijeti li Hrvatskoj nestašica lijekova i zaštitnih sredstava?

-

-

Foto: - / -

Za uvoz opreme i aktivnih supstancija lijekova alternativa je Indija, a dugoročno rješenje - proizvodnja na europskom tlu.
Zbog koronavirusa i pada proizvodnje u Kini, u Europi raste zabrinutost da bi mogla nastupiti nestašica aktivnih supstancija za neke od najprodavanijih lijekova, ali i zaštitne opreme, koje se većinom proizvode upravo u Kini. Istražili smo kako se to odražava na hrvatsko tržište.

Za koronavirus lijeka još nema, a Europi prijeti i nestašica zaštitnih sredstava.

- Većina zaštitne opreme proizvodi se u Kini, što je sad sve stalo i isto tako mnogi lijekovi za koje Europa uvozi aktivne supstance iz Kine - objašnjava Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Iz Kine uvozimo supstancije za neke od najprodavanijih lijekova poput paracetamola, ibuprofena, amoksicilina, salicilne kiseline. U pokrajini Hubei, koja je najteže pogođena zarazom, stotinu je proizvodnih pogona.

- Domaći proizvođači lijekova vrlo budno prate stanje i čini sve kako bi osigurali nesmetanu proizvodnju i opskrbu tržišta, trenutno prema informacijama koje mi imamo, imaju zalihe aktivnih supstanci za prosječno nekoliko mjeseci proizvodnje i imaju i alternativne izvore dobave - kaže Milka Kosanović, direktorica HUP-Udruge proizvođača lijekova.

U skladištu jedne od najvećih veledrogerija u Hrvatskoj, kažu, zaštitnih maski nema, a i zaštitne je opreme sve manje.

- Većina toga je isporučena i mi smo robu plasirali na hrvatsko tržište u bolnički i javno ljekarnički sustav, po mojim informacijama proizvoda još uvijek ima na tržištu no činjenica je da plasirane nove narudžbe za sada ne dobivamo robu, odnosno isporučuju nam dobavljači robu ali u smanjenim količinama - izjavio je Jakov Radošević, član Uprave Medike d.d.

U pogonima u kojima se proizvodi medicinska oprema nikad više posla. Maske uvoze iz Kine i distribuiraju, a odijela sami kroje. Na vrata ovog proizvodnog pogona u potrazi za maskama i zaštitnom opremom kuca sve više kupaca. A problem je, kažu, zadovoljiti i potrebe domaćeg tržišta.

Jedan kupac iz Japana, htio je kupiti 500 000 maski, no o izvozu ne razmišljaju jer zaliha za hrvatsko tržište imaju za samo pet mjeseci. 1500 kompleta za zaštitu od virusa već su prodali, u pripremi je još 1000.

- U Prva dva tjedna krize prodano je milijun i dvjesto tisuća maski i oko milijun i nekih sto tisuća još imamo na zalihama - kaže Robert Črnjević, vlasnik MEDITEX-a.

Za uvoz opreme i aktivnih supstancija lijekova alternativa je Indija, a dugoročno rješenje - proizvodnja na europskom tlu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!