Prijetnje bombama sa stranih domena, MUP intenzivira suradnju s američkim forenzičarima

14:22 / 20.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: HTV / HRT

U MUP-u je održan sastanak ministra Davora Božinovića s visokim izaslanstvom Američke akademije forenzične znanosti , predvođenom predsjednicom Američke akademije za forenzične znanosti Laurom Fulginiti. Na sastanku su bili i načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić" Andrea Ledić i prof. Dragan Primorac, punopravni članovi Američke akademije za forenzične znanosti.

Između ostaloga bilo je riječi i o dojavama o bombama u trgovačkim centrima koje imaju za cilj uznemiravanje javnosti i širenje panike. Božinović je rekao da poruke dolaze sa stranih domena, a najavio i pomoć američkih stručnjaka u sprječavanju takvih aktivnosti.

- Američka akademija će nam pomoći savjetima, svojim rješenjima, ali i slanjem određenog broja eksperata koje bi trebale pomoći našim službama kako naći rješenja za ovu situaciju kojoj je cilj uznemiravanje ljudi. Policija provodi kriminalističko istraživanje, bilo je nekoliko sastanaka i s predstavnicima trgovačkih centara. Postoje modeli kojima moramo pristupiti zajednički kako bismo izbjegli da se izazove nemir, panika, što se do sada uspješno saniralo. Radimo s Europolom i Interpolom. Domene s kojih se upućuju takve poruke su iz nekih drugih zemalja.

Upitan za komentar napada pravomoćno osuđenog bivšeg izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića na hrvatski pravosudni sustav, Božinović je odgovorio da ''ne može komentirati nešto što nije čuo''.

MUP intenzivira suradnju s američkim forenzičarima 

Božinović je naglasio da je Hrvatska prva država u svijetu koju je Američka akademija za forenzične znanosti posjetila već drugi put te je dodao da su iskustva američkih znanstvenika značajna za Hrvatsku.

- Međutim, možemo s ponosom reći da postoje i neka naša primjenjiva rješenja koja koriste američki forenzičari. Iako forenzika pokriva šire područje, mi smo fokusirani na kriminalistička istraživanja koja nisu jednosmjerna', rekao je najavivši da će američki forenzičari posjetiti i Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić.

Ledić je naglasila da je napravljen iskorak prema SAD-u i američkim forenzičnim znanstvenicima uz podršku ministra Božinovića i predsjednika Hrvatskog društva za humanu genetiku Dragana Primorca.

- 'Stali smo uz bok s najeminentnijim svjetskim forenzičarima i pokazali smo da ne zaostajemo za njima ni u kojem smislu', rekla je Ledić.

Primorac je naglasio značajnu suradnju između SAD-a i Hrvatske, bliskih država koje surađuju na nizu područja, među kojima je i forenzika.

- Nikada Američka akademija nije bila u posjetu nekoj drugoj državi u ovako jakom sastavu koji uključuje predsjednika te institucije i tri dobitnika Nobelove nagrade, kazao je dodajući da će na kongresu sudjelovati 550 znanstvenika koji će govoriti o budućnosti forenzike i medicine, uključujući razvoj genske i stanične terapije.

Primorac je najavio i održavanje pokazne vježbe na brodu ispred Dubrovnika koja će se održati u suradnji s MUP-om i centrom Ivan Vučetić.

- Bit će rekonstrukcija četiri mjesta događaja od utapanja, ubojstva, samoubojstva i otkrivanja droga. Nakon toga imamo interdisciplinarnu sekciju Američke akademija za forenzičke znanosti gdje ćemo diskutirati o svim segmentima od pravne znanosti, toksikologije, DNA analize i analize dokumenata, kako bi spojili znanstvenike svih država koji će nazočiti', kazao je.

Predsjednica Američke akademije za forenzične znanosti Laura C. Fulginiti iskazala je zadovoljstvo i čast da se Kongres forenzičke i antropološke genetike, u organizaciji Mayo klinike i Bolnice Sv. Katarina, održava u Hrvatskoj s kojom američka akademija ima čvrstu suradnju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!