Prijevarama i krivotvorenjem isprava 11 osoba oštetilo ESF za 4,2 milijuna kuna

01.08.2022.

13:32

Autor: I.Z./HRT/Hina

Prijevarama i krivotvorenjem isprava 11 osoba oštetilo ESF

Prijevarama i krivotvorenjem isprava 11 osoba oštetilo ESF

Foto: Petar Glebov / PIXSELL

Varaždinska policija danas je izvijestila da je dovršila kriminalističko istraživanje nad 11 osoba iz jednog centra za rehabilitaciju iz Varaždina koje su osumnjičene da su subvencijskim prijevarama i krivotvorenjem isprave oštetili Europski socijalni fond za 4,2 milijuna kuna.

Policija u priopćenju navodi da je, na temelju naloga Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu, dovršila kriminalističko istraživanje nad 11 osoba za koje se sumnja da su kao zaposlene i odgovorne osobe jednog centra za rehabilitaciju iz Varaždina počinile subvencijske prijevare i krivotvorile službene ili poslovne isprave.

Iz varaždinske policije navode da je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno kako su od listopada 2013. do kolovoza 2016., ravnateljice centra u dobi od 55, 44 i 40 godina provodile projekt Europskog socijalnog programa kroz socijalne mobilne timove, prema socijalno potrebnim korisnicima. Za pružanje socijalnih usluga osigurana su novčana sredstva iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od oko 563.000 eura.

Svjesne da članovi mobilnih timova u dogovoru s njima nisu izvršili projektima predviđen broj posjeta krajnjim korisnicima, one su ih neistinito prikazale izvršenima. Po nalogu ravnateljica, osam zaposlenica, starosti 35, 45, 40, 34, 36, 42, 32 i 49 godina, kao ovlaštene osobe za provođenje projekata krivotvorile su isprave jer su lažno prikazivale kako je odrađeno više od stvarno izvršenih posjeta.

Tijekom obnašanja dužnosti ravnateljice, državnoj instituciji kao posredničkom tijelu podnijele su zahtjeve za isplatu osiguranih novčanih sredstava, priloživši im potpisne liste s neistinito iskazanim podacima o broju posjeta korisnicima, a na temelju kojih je na račun centra isplaćeno ukupno oko 1,4 milijuna kuna.

Varaždinska policija navodi i da se visina materijalne štete učinjene Europskom socijalnom fondu procjenjuje na oko 4,2 milijuna kuna.

Protiv svih jedanaest osoba podnesena je kaznena prijava zbog kaznenih djela subvencijske prijevare i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!