Cijene goriva 'nokautirale' prijevoznike, ugrožene i školske linije

07.04.2022.

16:53

Autor: Petar Mikuličin/Regionalni dnevnik/HRT

Cijene goriva 'nokautirale' prijevoznike, ugrožene i školske linije

Cijene goriva 'nokautirale' prijevoznike, ugrožene i školske linije

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Šibenski autoprijevoznici traže rješenje svojih problema. Rast cijena goriva ugrozio im je poslovanje, a to im i nije jedini problem. Narasli su im troškovi radne snage i rezervnih dijelova. Zato je upitan i nastavak poslovanja koji obuhvaća i prijevoz učenika. Prema trenutačnim cijenama - isplativije im je ne voziti. Ovih dana sastali su se sa šibensko-kninskim županom i iznijeli zahtjeve za korekciju cijena. 

Mario Pražen, direktor putničke agencije, cijene prijevoza nije mijenjao desetak godina. No onda mu je udarac zadala pandemija koronavirusa, potom i rat u Ukrajini, a cijene goriva su ga - 'nokautirale'!

- Cijena goriva kod nas je inače sadržavala nekakvih 40-ak posto ukupne naše izlazne cijene. Međutim, sada dolazimo do toga da je gorivo skočilo preko 70 posto, kaže. U prijevodu - prijevoznici bi trebali cijene povećati za 30 posto.

Međutim, dodaje Pražen - tržište to ne odobrava. Konkretno, u prijevozu školske djece ugovori su odavno potpisani. Naše cijene, naše ponude su išle tada sukladno onim cijenama koje smo tada imali, kaže.

Zato su aneksi ugovora bili tema sastanka autoprijevoznika sa šibensko-kninskim županom. Pri čemu je direktor Autotransporta Branimir Knez inzisirao a se podignu cijene karata.

- Tražimo rješenje koje će biti zakonito. Ujedno tražimo rješenje kroz upravni odjel i budući rebalans proračuna da imamo stanoviti poticaj za prijevoznke, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, kaže šibensko-kninski župan Marko Jelić.

Nijedna 'školska' linija još nije ugrožena, ali prijevoznici nisu sigurni - do kada. U strahu su i učenici. "Ja baš i nisam u strahu jer ja čak i imam prijevoz. E sad, za druge ne znam", "Nemam položeno, tako da bi to bio veliki problem", neke su od njihovih reakcija.

Šibenski Autotransport potroši i 100 tisuća litara goriva mjesečno, pa je pitanje što im se isplati: voziti ili ne!?

- Apsolutno je isplativije ne voziti. Pazite, mi pokrivamo cijelu županiju, poručuje Knez.

Dok se traži rješenje, Županija je završila elaborat o javno-linijskom prijevozu, no za autoprijevoznike vrijedi ona da je vrijeme - novac. Pomoć trebaju odmah!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!