21:02 / 19.10.2020.

Autor: Dajana Kruneš/Županijska panorama/B.A./HRT

Prikupljaju se donacije za rad s djecom slabijeg imovinskog statusa

-

-

Foto: - / -

Riječka udruga Centar za kulturu dijaloga već šest godina provodi program "Moje mjesto pod suncem".
Riječka udruga Centar za kulturu dijaloga već šest godina provodi program "Moje mjesto pod suncem". Pedesetak volontera radi s djecom slabijeg imovinskog statusa. Prostori u kojima udruga djeluje nisu adekvatni pa je pokrenuta nacionalna donatorska kampanja za preuređenje i opremanje novih prostora. Cilj je do kraja ove godine prikupiti 1,2 milijuna kuna.

Iako zaposlena, ova majka svom djetetu ne može osigurati ono što mnogi uzimaju zdravo za gotovo. 

- Jedan izlet, na primjer, do Opatije je kao da putuješ do Slavonije jer ti ne možeš odvojiti za karte i otići s djetetom u šetnju, mi smo osuđeni samo na posao-kuća, kaže.

Pomiješao je život karte onako kako nije planirala, ali podršku je pronašla u udruzi Centar za kulturu dijaloga.

- Program koji dijete polazi jako puno pomaže jer dobilo je dijete i instrukcije, ali i priliku za ono što voli, a to je gluma, voli se kreativno izražavati, sve ono što joj mi ne možemo pružiti, a dobila je uz to još jednu obitelj, dodaje. 


Kako kaže, dobila je svoje mjesto pod suncem. Naziv je to ujedno i programa koji se provodi u CeKaDeu već šest godina. Osim pomoći vezano za školske obveze, volonteri djecu vode na izlete, u kino i kazalište, na sportska događanja. Ali, prostori u kojima rade nisu adekvatni. Potrebna su ulaganja u nove.

- To će biti mjesto, mi bi ga jednog dana voljeli nazvati Solidarni klub Moje mjesto pod suncem, jer bismo htjeli da na to mjesto dolaze i djeca koja nemaju poteškoća. Želimo da dolaze djeca zato što je to neka urbana, cool sredina u kojoj se druži, a ne samo oni s nekim lošijim okolnostima, ističe Sandra Grozdanov iz udruge Centar za kulturu dijaloga (CeKaDe).

Jer u borbi protiv dječjeg siromaštva bitno je svima osigurati jednake šanse.

- Netko je jednom jako lijepo rekao da je neznanje najnasilniji element društva, a osiguranje jednakih šansi, mentalnog zdravlja, a prije svega znanja je ključno za sretnije i bolje društvo, kaže Snježana Prijić Samaržija, rektorica riječkog Sveučilišta, partnera u kampanji.

Entuzijazmom, trudom i radom promijenila je ova riječka udruge brojne sudbine, a kampanja za novi cilj traje do kraja ove godine.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!