Primalja, najljepši posao na svijetu

05.05.2022.

18:31

Autor: Ruža Ištuk/V.K./Zagrebačka panorama/IMS/HRT

Primalja, najljepši posao na svijetu

Primalja, najljepši posao na svijetu

Foto: HTV / HRT

Međunarodni je dan primalja. Rade, kažu, najljepši posao na svijetu i svakodnevno svjedoče rađanju novih života. Ove godine organizirano primaljstvo u RH obilježava 70 godina postojanja. 

U 35 godina rada primalja Biserka u ruke je primila na tisuće novorođene djece. 

- Ono što mogu naglasiti kao vrhunac moje karijere i božji dar je trenutak kada sam u svoje ruke primila svoju unučicu.Dakle, to je bilo neprocjenjivo i to danas nakon dvije godine i četiri mjeseca ne mogu opisati jer mislim da je to nešto što vrlo rijetki imaju priliku, govori Biserka Matok Glavaš, primalja Klinike za ženske bolesti i porode KB-a Merkur.

Prije tri i pol sata na svijet je došla Ena. Iz toplih i brižnih ruku primalje u majčino krilo.

- Kao prvorotkinji koja nema pojma što je očekuje kad dođe u bolnicu na porođaj, tako da sama ta potpora i sve informacije koje dobijete od primalja tijekom porođaja i činjenica da uzimaju u obzir ne samo medicinski aspekt nego i emocionalni stvarno jako, jako puno znači, naglašava Katarina.

Emocije neopisive, sreća vidljiva.

- Jako sam sretna što imam ovo malo čudo pored sebe, govori.

Primaljstvo je, kažu, ljubav, izazov, ali i velika odgovornost.

- Stalno educiranje je važno, svaki dan nešto novo možemo ovdje i vidjeti i iskusiti, a svaka naša smjena od 12 sati, nekad je malo više stresna, a nekad malo manje, ali eto, sve to obavljamo s ljubavlju, ističe Monika Trumbetić, primalja KB-a Merkur.

- Jednostavno nakon osnovne škole ja sam to znala, znala sam da je primalja moj poziv, da je to ono što ja želim raditi, biti uz sve te žene koje su u toj boli i u tim trudovima dok čekaju svoje nešto najljepše što mogu dočekati, govori Petra Kiternaš, primalja KB-a Merkur.

Dočekuju ih i ispraćaju, ali i čuvaju na fotografijama koje pričaju posebne priče.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!