16:17 / 12.12.2019.

Autor: HRT

Primjena botulinuma na glasnicama

-

-

Foto: - / -

Primjena toksina botulinuma na glasnicama traje tri mjeseca i potom se mora ponavljati, a trajnog izlječenja bolesti za sada nema.
U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Rijeka 3. prosinca je prvi put u Hrvatskoj izveden medicinski zahvat primjene toksina botulinuma na glasnicama dviju pacijentica u liječenju bolesti spazmodične disfonije, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u riječkom KBC-u.

Toksin botulinuma je primijenjen na glasnicama pacijentica iz Rijeke i Slavonskog Broda, a do sada su se pacijenti za takve zahvate slali u Univerzitetski centar u Ljubljani, gdje su se riječki stručnjaci i educirali.

Zahvat u riječkom KBC-u obavljen je u suradnji neurologa, audiologa i fonijatara

Predstojnica Zavoda za audiologiju i fonijatriju Tatjana Šepić naglasila je kako dobar tim uz kvalitetnu suradnju i pozitivnu energiju može postići izvrsne rezultate.

- Spazmodična disfonija uzrokuje teškoće u govornoj komunikaciji, a time narušava kvalitetu života pacijenata zbog osjećaja socijalne izdvojenosti, kazala je Šepić.

Istaknuto je da se ta bolest naziva i laringealna distonija i da nastaje zbog spazama mišića koji kontroliraju glasnice. Vokalni mišići uzrokuju da se glasnice previše približe ili su previše udaljene dok osoba govori.

Uzrok bolesti još nije poznat, a stres ili oboljenja gornjih dišnih puteva su rizični činitelji za razvoj tog oboljenja.

Predstojnica Klinike za neurologiju Vladimira Vuletić rekla je da jedino toksin botulinuma pomaže pri uklanjanju ovih spazama te liječenju bolesti. Istaknula je važnost suradnje više specijalista u ovom zahvatu, navevši da se danas u medicini zahvati, posebno složeniji, mogu izvoditi isključivo multidisciplinarno.

Spazmodična disfonija pogađa dvije od 100 tisuća osoba, i to u većini žene

Vuletić je kazala da primjena toksina botulinuma na glasnicama traje tri mjeseca i potom se mora ponavljati, a trajnog izlječenja bolesti za sada nema.

Fonokirurginja koja je izvela zahvat Dijana Maržić rekla je da se botulinum unosi izravno u mišić glasnica preko kože.

- Sam zahvat traje samo nekoliko minuta, ali su pripreme dugotrajne i detaljne, kazala je.

Na konferenciji za novinare bila je i Ćazima Badovinac iz Rijeke - jedna od dviju pacijentica na kojima se prvi put u Hratskoj obavio inovativni zahvat.

- Stanje s glasom bilo mi je sve lošije. Drago mi je što sam obavila taj zahvat, rekla je Ćazima Badovinac.

Poboljšanje u njenom glasu je očito, a pun efekt očekuje se za tri tjedna, te tijekom naknadnih primjena toksina botulinuma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!