Primjer posebne suradnje KBC-a Split i Doma za starije i nemoćne

29.04.2022.

07:00

Autor: Ivana Šilović/I.B./Dnevnik u podne/IMS/HRT

Vizita

Vizita

Foto: Dnevnik u podne / HRT

U zdravstvu opterećenom problemima ima i sjajnih primjera, poput splitskog. Riječ je o suradnji koja rasterećuje liječnike, ali i domove umirovljenika.

Jedinstveni primjer u Hrvatskoj posebne suradnje KBC-a Split i Doma za starije i nemoćne. Umjesto da korisnici doma iz Vukovarske odlaze u bolnicu na brojne pretrage, specijalisti KBC-a dolaze kod njih. Ne samo što je to ušteda za HZZO za transport, već je to i veliko olakšanje za oba sustava.

- Ovo je odlično. Ja se teško mogu kretati. Išla bih najprije kolima, oni bi me stavili na kolica i opet bi ime šofer ukrcao, kaže ova korisnica Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu.

Dijabetolog, fizijatar i psihijatar za sada dolaze na njihova vrata. Jednom mjesečno, termin siguran bez gužvi i čekanja.

- Ovo je dobro pogotovo kad govorimo o liječenju šećerne bolesti jer je vrlo važno da budemo u kontaktu s njima i da im damo savjet i preporuku i da ih pregledamo na vrijeme jer nema gužve kao u ambulanti, rekla je pročelnica Zavoda za endokrinologiju, dijabetologiju i poremećaje metabolizma KBC-a Split zv. prof. prim. dr. sc. Tina Tičinović Kurir.

- Znamo da su starije osobe sklone padu i treba im fizijatar, zatim smo uključili dijabetologa jer kod starijh osoba dijabetes je najčešći. Treba im i psihijatar jer sve više ljudi ima različite oblike demencije, parkinsa i slično i psihijatar im je neophodan, istaknula je glavna sestra Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu Zdravka Kolak Đapić.

- Za sada smo se odlučili za ove tri specijalizacije. Vjerojatno će ići i neke druge, ovisi o potrebama, istaknuo je ravnatelj KBC-a Split prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović.

Svaki prijevoz prema splitskoj bolnici osim što je finacijski teret, veliko je opterećenje i za oba sustava.

- Ukoliko je pacijent nepokretan ide u kolicima pa u kola pa opet na kolica. Izložen je vremenskim nepogodama i čekanju, prošli tjedan smo imali 7 korisnika prema bolnici, što znači da 7 zaposlnika nije bilo na svom primarnom radnom mjestu, a to znači da smo ostale zakinuli za uslugu, ističe glavna sestra Kolak Đapić.

- Bolesnici bi dolazili u ambulantu i to je opterećenje i za bolesnike i za sustav, a ne bi dobili uslugu koju zaslužuju, rekao je ravnatelj Meštrović.

Splitski primjer, poručuju korisnici doma u Vukovarskoj, trebao bi postati pravilo za sve.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!