14:06 / 08.12.2020.

Autor: I.Z./HRT

Primorac odbacuje Đikićeve optužbe za sukob interesa

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, arhiva

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Na Đikićeve optužbe u vezi s testiranjem hrvatskih sportaša Primorac kaže da je s kolegama zdravstvenim djelatnicima volontirao u testiranju hrvatskih sportaša kako bi zaustavili širenje COVID-a.
Član Savjeta za znanost Vlade RH Dragan Primorac danas je odbacio višekratne optužbe Ivana Đikića da je u sukobu interesa zbog sudjelovanja u radu savjeta i zaposlenja u privatnoj klinici te dodaje da mu sve oprašta i da će i dalje učiniti sve da hrvatska znanstvena zajednica nadvlada postojeće stanje. ➡️ Đikić uputio pismo Plenkoviću, upozorava na sukob interesa ➡️ Frka-Petešić: Premijer nije razriješio znanstvenike

-
Niti ja, niti moji djelatnici ne poslujemo s državom, nitko od nas nije na vladinoj plaći, ne sudjelujemo u državnim natječajima, sve radimo na tržištu i Bogu hvala o nikome ne ovisimo, kaže se u izjavi koju je Primorac dostavio Hini i nastavlja da je to bio odgovor Đikiću na optužbe te da se Đikić na odgovor nije udostojao niti ispričati.

- Primjetili ste da zbog smirivanja stanja u znanstvenoj zajednici nisam izlazio s nikakvim komentarima čak kad sam bio neopravdano prozvan zbog sukoba interesa. Uvijek se držim poslovice: Istina govori tiho, bez buke riječi. S druge strane gospodin Đikić vjeruje da neistina koja se ponovi više puta, s vremenom postaje istina, izjavio je Primorac.

Na Đikićeve optužbe u vezi s testiranjem hrvatskih sportaša Primorac kaže da je s kolegama zdravstvenim djelatnicima volontirao u testiranju hrvatskih sportaša kako bi zaustavili širenje COVID-a.

- Predsjednik HNS-a je dao priopćenje u kojem je rekao da je HNS kupio samo kemikalije vlastitim novcem, a da su zdravstveni djelatnici u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, bolnici Sv. Katrina i laboratoriju Genos mimo radnog vremena (da ne bi ugrozili redovne laboratorijske aktivnosti) volontirali kako bi analizirali uzorke i pomogli hrvatskom sportu, kaže Primorac.

Dodaje da u tom projektu država nije sudjelovala ni "s jednom jedinom lipom", ali da se Đikić nije ni tada ispričao ni sportašima, ni kolegama, ni HNS-u. Ni na Đikićeve prozivke kako je izjavio "da je virus oslabio", Primorac, kaže, također nije htio reagirati "zbog mira u hrvatskoj znanstvenoj zajednici".

- Svi su mediji prenijeli istinitu informaciju da sam rekao sljedeće: Činjenica je da se nešto promijenilo. Klinička slika je drugačija. Struktura virusa se nije promijenila, kaže Primorac i dodaje: Dakle eksplicitno sam naveo da je virus SARS-CoV-2 stabilan i da se struktura virusa nije promijenila.

- Apsurdno je da je gospodina Đikića nakon svih napada na mene i druge kolege prozvao i ugledni ekonomist Velimir Šonje i poručio mu da kolegama izmišljeno pripisuje stavove i izjave, kaže Primorac.

Primorac ističe da ga je duboko pogodio upravo objavljeni članak na jednom portalu u kojem "najbliži suradnici, mentori i prijatelji gospodina Đikića do u detalje govore o tome što je sve Ivan Đikić radio tijekom zadnjih 20 godina", u čemu je, uz brojne druge znanstvenike, i Primorac "bio jedna od meta".

- Osobno, sve mu opraštam, a i dalje ću učiniti sve da hrvatska znanstvena zajednica nadvlada postojeće stanje i nakon svega iziđe još jača, zaključuje Dragan Primorac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!