Primorac: Prava terapija za pravog pacijenta u pravo vrijeme

23.02.2023.

20:18

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Primorac: Prava terapija za pravog pacijenta u pravo vrijeme

Primorac: Prava terapija za pravog pacijenta u pravo vrijeme

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Vodeća izraelska biotehnološka tvrtka, Bonus-bio, razvila je revolucionarnu metodu proizvodnje i obnavljanja oštećenog tkiva, koja bi u budućnosti mogla povećati kvalitetu života, a mnoge i spasiti. Tvrtka je predstavila u laboratorijskim uvjetima uspješno uzgojenu kost, koja ima sva svojstva prirodne kosti. Dosad je kliničko istraživanje provedeno na 50-ak pacijenata s visokom razinom uspješnosti.

Izraelska tvrtka potpisala je u Haifi ugovor o strateškoj suradnji sa Specijalnom bolnicom Sv. Katarina, koja provodi slična istraživanja. O tome može li ta tehnologija zaživjeti i dobiti širu primjenu, s predsjednikom Upravnog vijeća bolnice, doktorom Draganom Primorcem, razgovarao je Mladen Sirovica.

- Regenerativna medicina je koncept personalizirane medicine koji jednostavno kaže - prava terapija za pravog pacijenta u pravo vrijeme, drugim riječima, korištenje mezenhimskih matičnih stanica koje smo danas vidjeli u izraelskom laboratoriju i služe za proizvodnju organa, konkretno kosti i već ih neko vrijeme koristimo u liječenju oštećenja hrskavičnog tkiva, a zajedno smo i izraelska grupa i moja grupa iz bolnice Sv. Katarina s kolegama iz Splita, isti postupak koristili u liječenju teško oboljelog od COVID-19, rekao je dr. Primorac.

- Ove stanice imaju golemu regenerativnu sposobnost, ali i sposobnost cijeljenja tkiva. Radi se o potpuno novom konceptu moderne medicine koji će sigurno promijeniti metode liječenja i koji Hrvatsku mogu globalno iznimno snažno pozicionirati jer smo pioniri u korištenju ove revolucionarne metode, naglašava Primorac.

Početak kliničkih istraživanja


- Ako se koriste stanice pacijenta, možete ih koristiti već danas jer se to primjenjuje u širokoj medicinskoj praksi. Ali ako se koriste alogene stanice, koje se uzgajaju u laboratoriju, moraju proći sve tri faze kliničkih ispitivanja, a mi smo pred početkom prve faze. Sve predradnje na životinjskom modelu vrlo su jasno pokazale regenerativni učinak. Od prije znamo da te stanice ne donose nikakvu opasnost za pacijenta i da su sigurne za korištenje. Nakon ovih šest, sedam godina pripremnih istraživanja, spremni smo za početak kliničkih istraživanja, zaključio je dr. Primorac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!