Prioritet prikupljanje naknade od internetskih platformi

17.12.2022.

12:44

Autor: V.K./HRT/Hina

Valentina Wiesner

Valentina Wiesner

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) u subotu je prihvatilo usklađene dokumente koji su bili uvjet odobravanja licence za kolektivnu zaštitu prava na internetu na temelju koje može prikupljati naknade.

Predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner istaknula je da su i nakladnici organizirali društvo za kolektivnu zaštitu te predali zahtjev za dobivanje licence, nakon čega moraju dogovoriti međusobnu podjelu naknade te naknadu koju će naplaćivati od internetskih platformi.

- Iako se čini da je naplata ove naknade još na dugom štapu jer moramo čekati nakladnike i sve ispregovarati, Zakon o autorskom pravu omogućuje naplatu od trenutka stupanja na snagu prije više od godinu dana te nam novac neće pobjeći, kazala je Wiesner.

- Kanimo naplatiti svaku lipu, poručila je.

DZNAP je nedavno u sklopu kampanje kojom želi upozoriti na nužnost poštovanja Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima pri potpisivanju novinara i fotoreportera, ali i pravilnom prenošenju sadržaja, održao prvi sastanak s nakladnicima koji su tada prihvatili njegovu inicijativu i odlučili potpisati sporazum "Fair use of copyright content" kojim će regulirati količinu sadržaja koju mogu međusobno prenositi.

Očekujemo uskoro novi sastanak, kao i bilateralne sastanke s predstavnicima nakladnika i fotoagencija na kojima će se precizirati pravila fer prenošenja, ističu u DZNAP-u.

- Nakon što smo uspješno odradili proširenje licence, trenutačno radimo na komunikaciji s Europskom komisijom vezano za usklađenost našeg zakona s europskom regulativom te daljnje širenje suradnje s drugim krovnim i autorskim organizacijama, zaključila je Wiesner.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!