15:16 / 11.12.2020.

Autor: HRT/Hina

Pripadnici 7. hrvatskog kontingenta stigli u Poljsku

Foto: HV/TRP/S. Herceg

Foto: HV/TRP/S. Herceg

Foto: - / -

NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj provodi međunarodna borbena grupa koju čine pripadnici oružanih snaga SAD-a, Velike Britanije, Rumunjske, Poljske i Hrvatske.
Pripadnici sedmog hrvatskog kontingenta, koji čine pripadnici Topničko raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske, Zapovjedništva za potporu, Pukovnije vojne policije i Zapovjedništva za kibernetički prostor stigli su sinoć u Republiku Poljsku, priopćio je MORH.

Uoči odlaska u područje NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republiku Poljsku, u vojarni Bilogora u Bjelovaru upriličen je ispraćaj kontingenta. Tom prigodom je zapovjednik 7. hrvatskog kontingenta bojnik Ivo Koščević izvijestio nazočne o spremnosti za provedbu zadaće.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić naglasio je kako je sudjelovanje u ovoj aktivnosti izvrsna prilika za stjecanje i razmjenu novih znanja i iskustava s pripadnicima oružanih snaga savezničkih zemalja u sastavu borbene grupe. Zapovjednik ZOS-a brigadni general Ivan Turkalj istaknuo je kako u vrijeme pandemije COVID-19 posebnu pozornost treba posvetiti zaštiti zdravlja svih pripadnika kontingenta, izrazivši uvjerenje da će kontingent i u ovim zahtjevnim vremenima uspješno provesti zadaće koje se pred njih postavljaju.

NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj provodi međunarodna borbena grupa koju čine pripadnici oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Rumunjske, Republike Poljske i Republike Hrvatske. Zadaća borbene grupe ojačane prednje prisutnosti je odvraćanje i obrana NATO saveza. Isto uključuje angažman snaga na teritoriju Republike Poljske sa strateškom svrhom pravovremene pripremljenosti i sposobnosti odgovora na eventualne ugroze, a zemlje sudionice, kroz zajedničko uvježbavanje povećavaju interoperabilnost i spremnost za kolektivnu obranu, priopćio je MORH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!