Pripadnici civilne zaštite organizirali vježbu - urbano traganje i spašavanje

16:23 / 18.06.2022.

Autor: Željka Lopac Purković/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Pripadnici civilne zaštite organizirali vježbu - urbano traganje i spašavanje

Pripadnici civilne zaštite organizirali vježbu - urbano traganje i spašavanje

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Od pandemije do potresa - u svim tim situacijama na terenu iznimno su važni pripadnici mnogih hitnih službi koji ljudima pružaju sigurnost. Među njima su djelatnici civilne zaštite. Kako bi uvijek bili spremni, stalno organiziraju i terenske vježbe, jedna takva održana je u Rijeci - RI Quake 2022.

Urbano traganje i spašavanje - zadaća je za 86 pripadnika civilne zaštite, koji u objektima bivše vojarne u Rijeci, mjere svoje snage i sposobnosti, provjeravaju specijaliziranu opremu za spašavanje iz ruševina i tehničku potporu za ostvarivanje samodostatnosti.

- Morate doći, morate osigurati situaciju, morate izvršiti pretragu potražnim psima, gledati da li imate neke sekundarne ugroze, kada locirate unesrećene prići podupiranju, probijanju betonskih konstrukcija, pružanju prve pomoći, samom izvlačenju i predaji kolegama iz Hitne medicinske pomoći, rekao je Siniša Badovinac, zapovjednik DIP CZ-a Rijeka, MUP.

Spašavanje unesrećenih iz ruševina na područjima pogođenim potresom, spašavanje zatrpanih ljudi u urušenim građevinama, spašavanje s viših katova građevina, zbrinjavanje unesrećenih te osiguranje pogođenog područja, kao i procjena stanja i osiguravanje građevina od urušavanja - zadaće su ove vježbe.

Na Grobniku je baza operacije, odakle se razvija zapovjedna struktura.

- Dignuta je baza operacije, svi spavaju u šatorima, dignuti su sanitarni čvorovi, sami sebi kuhamo, imamo svoju blagovaonu, salu za sastanke, zapovjednu strukturu, zapovjedno vozilo i razvijamo se iz baze operacije prema potrebi, istaknuo je Badovinac.

Za ovu su vježbu mobilizirane sve državne intervencijske postrojbe. Tako da su se Riječanima pridružili kolege iz Osijeka, Zagreba i Splita, tu su ekipe iz Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske, Istarske i Karlovačke županije, te operativna grupa za spašavanje iz ruševina iz sastava Hrvatske gorske službe spašavanja - stanice Karlovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!