12:26 / 16.11.2018.

Autor: HRT

Pripadnici MORH-a i HV-a dobrovoljno daruju krv u znak sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Krv će se darivati na lokacijama u Zagrebu, Vukovaru, Zemuniku, Pločama te Sinju.
U povodu 27. godišnjice stradavanja Vukovara i Škabrnje u Domovinskom ratu, Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska u petak su na pet lokacija diljem Hrvatske organizirali simboličnu humanitarnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi pod nazivom "Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2018.".

Akcija se održava u suradnji s lokalnim organizacijama Crvenog križa i županijskim bolnicama koje u svojem sastavu imaju odjel za transfuzijsku medicinu.

Krv će se darivati na lokacijama u Zagrebu (Ministarstvo obrane, Dom HV-a "Zvonimir"), Vukovaru (Vojarna 204. brigade HV-a), Zemuniku (Vojarna "Pukovnik Marko Vukušić"), Pločama (Vojarna 116. brigade HV-a) te Sinju (Vojarna 126. brigade HV-a).

Savjetnik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH za zdravstvo, brigadni general Boris Zdilar rekao je da su u Hrvatskoj vojsci odlučili provesti humanitarnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi u znak sjećanja na 18. studenoga, stradanje Vukovara i Škabrnje. Održat će se na pet lokacija, među kojima su tri nove vojarne u Pločama, Sinju i Vukovaru, odnosno u Zagrebu i Zemuniku pokraj Zadra.

"Očekujemo velik odaziv akciji dobrovoljnog darivanja krvi jer je to poziv domovine i jer su Vukovar i Škabrnja simboli stradanja Hrvatske", naglasio je general Zdilar.

"Upravo je simbolika u tome da vojska danas daruje krv u znak sjećanja na one koji su također dali krv i život za hrvatsku slobodu", dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!