Pripadnicima HV-a koji pomažu Sloveniji povećane naknade na 80 eura

12.08.2023.

13:28

Autor: Hina/HRT/A.S.

Vojska

Vojska

Foto: Žiga Živulović jr. / PIXSELL

Pripadnicima Hrvatske vojske koji danima pružaju humanitarnu pomoć u uklanjanju posljedica olujnog nevremena i poplava koje su pogodile Sloveniju naknada je povećana na 80 eura neto, izvijestilo je Ministarstvo obrane.


Naknada je povećana sukladno Odluci ministra obrane o ostvarivanju prava na naknadu pripadnicima Oružanih snaga angažiranima u pružanju pomoći civilnim institucijama, službama i stanovništvu u slučaju velikih katastrofa i velikih nesreća.

Zahvalu pripadnicima Hrvatske vojske uputio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković, ističući da su Hrvatsku ponovo učinili ponosnom.

- U ime Vlade Republike Hrvatske zahvaljujem vam na pokazanom prijateljstvu, spremnosti i profesionalizmu dok pomažete Sloveniji u borbi s katastrofalnim posljedicama poplava koje su pogodile tu zemlju. Suosjećamo s našim prijateljima u ovoj teškoj situaciji, a upravo vi svojim prisustvom dokazujete kako se na Hrvatsku vojsku svi uvijek možemo uvijek osloniti, poručio je.

Istaknuo je i da svakodnevno prate sve njihove aktivnosti u Sloveniji te su ponosni na vještine i znanja koje pokazuju.

- Hrvatska uistinu ima modernu vojsku sposobno odgovoriti na sve izazove koji se pred nju postave, istaknuo je Plenković.

MORH podsjeća da su pripadnici Hrvatske vojske od 8. kolovoza angažirani u Sloveniji na pružanju humanitarne pomoći u uklanjanju posljedica olujnog nevremena na rijeci Savinja. Posljedice nevremena uklanjaju uz pomoć inženjerijskih strojeva među kojima su utovarivač, kopač, kopač-utovarivač, samoistovarivač, labudica i dvije prikolice za prijevoz inženjerijskih strojeva

U pružanju pomoći Sloveniji sudjelovali su i pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s helikopterom Mi-171Sh koji su 6. kolovoza u Donjoj Bistrici kod Lendave bili angažirani na aktivnostima prenošenja betonskih blokova za stvaranje barijera za suzbijanje poplava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!