18:35 / 06.12.2020.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/M.M./HTV

Pripravništvo na čekanju

-

-

Foto: - / -

Mladi učitelji i nastavnici traže pomoć. Naime, ove godine nisu mogli iskoristiti mjeru za stjecanje prvog radnog iskustva, odnosno pripravništva.
Mladi učitelji i nastavnici traže pomoć. Naime, ove godine nisu mogli iskoristiti mjeru za stjecanje prvog radnog iskustva, odnosno pripravništva. Njih nekoliko stotina smatra da su time diskriminirani te ističu da institucije ne reagiraju na taj problem. U našoj rubrici O školstvu na distanci - donosimo odgovore.

Ivona Butumović iz Davora diplomirala je prije pola godine. Želi raditi u učionici, za to se školovala i to je željela oduvijek. Ali nailazi na prepreku javljajući se na natječaje za posao, jer nije, niti je mogla iskoristiti mjeru stručnog osposobljavanja i steći potrebnih 12 mjeseci radnog iskustva.

- Također kod selekcijskog odabira kandidata nerijetko se susrećemo s pitanjima iz programa pripravničkog staža na koja ne znamo odgovore, jer ta praktična znanja i vještine mi tek trebamo dobiti prilikom prvog radnog iskustva, kaže Ivona.

- Mjera za stjecanje prvog radnog iskustva pripravnika donesena nakon što je ukinuta SOR-a u prosincu 2019. godine, prvog siječnja 2020. no ona je ubrzo ukinuta na nekoliko mjeseci i nakon što je ponovno krenula u provedbu bila je ograničena samo na stručne suradnike u školama, kaže Valentina Šinko, Osijek.

- U 2019. godini kada smo omogućili zapošljavanje učitelja, nastavnika mjeru je iskoristilo 52 stručna suradnika i samo 5 učitelja, a imamo 1400 ustanova, rekao je Momir Karin, Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Dodaje i da je u školama bila velika potražnja za stručnim suradnicima i zato je za njih odluka donesena 2020.

Profesorica Kolar s Učiteljskog fakulteta smatra da o učiteljima uvijek, a posebice u ovim okolnostima treba voditi računa.

- Svaki oblik rada neposrednog odgojno obrazovnog rada s djecom, važno je upoznati u praksi tako da se ne zadrže na onoj idealnoj teoriji s kojom se susreću na fakultetu, kaže Martina Kolar Billege, Učiteljski fakultet u Zagrebu.

U Ministarstvu kažu da će s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje dogovoriti da se za učitelje što prije omogući korištenje mjere.

- Sa Zavodom za zapošljavanje inzistirat ćemo da se početkom godine raspiše taj natječaj, kaže Karin.

Ako uistinu tako i bude, to će biti jedna od mjera kojoj će se ipak netko veseliti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!