11:31 / 26.05.2020.

Autor: IMS/HRT

Priprema RESTART koalicije za nadolazeće izbore

-

-

Foto: - / -

Za nadolazeće izbore priprema se RESTART koalicija.
Za nadolazeće izbore priprema se RESTART koalicija. U Samoboru su održali konferenciju za novinare. Poručili su da će osnovati fond za istraživanje i razvoj kako bi na taj način podržali projekte važne za Hrvatsku.

- Fond za razvoj za inovaciju i digitalizaciju će biti potpora start up zajednici, potpora razvoju krastivnih industrija, tehnološkim inkubatorima po Hrvatskoj, kroz koje će poduzetnici s idejom dobivati sredstva, kako bi mogli razvijati svoje projekte, ali što je najvažnije, kroz taj ćemo fond razvijati visoke proizvode visoke dodane vrijednosti kako bi  Hrvatska bila konkurentna i kako bi se otvarala nova radna mjesta, naglasio je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Zagrebačke županije Mihael Zmajlović, naglasio je kako je RH propustila priliku da povuče novac iz EU fondova za projekt Digitalnu transformaciju, zato što je potpuno razjedinjena.

- Ima puno resora koji se u Hrvatskoj bave time, a rezultat je veliko ništa i upravo zato je SDP i RESTART koalicija izradila strategiju digitalne transformacije Hrvatske, naglasio je Zmajlović.

Istaknuo je kako digitalna transformacija omogućava povećanje transparentnosti, a to je alat za smanjenje korupcije.

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a i samoborski gradonačelnik  je istaknuo kako je ova predizborna kampanja prilika da oni koji imaju dovoljno znanja, iskustva i rezultata iza sebe pokušaju uvjeriti ljude da glasaju za njih kako bi Hrvatsku pretvorili u modernu i naprednu državu.

Zlatko Komadina, SDP-ov koordinator za 7. izbornu jedinicu rekao je kako se nada da će ova izborna jedinica pomoći RESTART koaliciji da pobijedi na ovim izborima.

Bernardić: Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije

Predsjednik SDP-a i lider RESTART koalicije Davor Bernardić rekao je kako je odluka da se hrvatska nafta koja se crpi u naftnim bušotinama u zemlji direktno šalje u mađarske rafinerije, a ne u rafinerije Sisak i Rijeka, izdaja nacionalnih interesa.

- To je izdaja nacionalnih interesa. To je napuštanje radnika koji rade u rafineriji, a država još uvijek ima pola vlasništva nad Inom; rekao je Bernardić u Samoboru komentirajući napise da hrvatska nafta koja se crpi u naftnim bušotinama u zemlji direktno odlazi u mađarske rafinerije a ne u domaće.

Upozorivši kako je u zadnjih četiri godine zaslugom ove vlade uništena strateška hrvatska industrija (brodogradnja, Uljanik, rafinerija nafte u Sisku i sl), Bernardić je kazao i kako su toj odluci da hrvatska nafta direktno odlazi u mađarske rafinerije prethodile odluke da se zatvori sisačka rafinerija kao ni da ta nafta ne ide ni u riječku rafineriju.

Žalosnim smatra što smo u zadnje četiri godine slušali najave da će se Ina vratiti u hrvatske ruke i da će vlada otkupiti Inu.

- Naravno da se od toga ništa nije dogodilo nego se kroz pogodovanje mađarskom vlasniku uništavala rafinerija Sisak i nafta otpremala u Mađarsku. To nije zaštita hrvatskih interesa, to je izdaja hrvatskih interesa, poručio je.


I ministar energetike Tomislav Ćorić komentirao je medijske napise o potpisanom memorandumu između Ine i Janafa koji omogućuje, među ostalim, transport Inine nafte iz Omišlja u mađarske rafinerije. Opovrgnuo je tumačenja da se nafta iz Hrvatske, umjesto u rafineriju Rijeka, transportirala u Mađarsku na štetu Ine. Sve što je potpisano, tvrdi, u interesu je naše kompanije. 

Bernardić je poručio i da se Hrvatska treba postaviti tako da zaštiti svoje nacionalne interese i ne može se dogoditi da se četiri godine ne donose odluke, ne zna se što se radi i prepušta se upravljanje Inom bez ikakve zaštite nacionalnih interesa.

- Nakon dolaska u Banske dvore radikalno ćemo zaokrenuti priču oko Ine i vidjet ćemo na koji način Hrvatska može vratiti Inu u naše ruke, ustvrdio je.

Restart: Vlada je prespavala predsjedanje EU-om

Bernardić je rekao da je vlada prespavala predsjedanje Europskom unijom te da se Hrvatska nije nametnula kao lider već je ispala kao potpuni autsajder.

Smatra da je trebala znati preuzeti ulogu lidera i nametnuti teme koje su važne za spas hrvatskog gpospodarstva, očuvanja radnih mjesta i za bolji život građana. Upozorio je i da to nije napravljeno te je, kako pišu mnoge europske tiskovine, ocijenio da je hrvatsko predsjedanje sramota.

Vezano uz sastavljanje izbornih lista rekao je i kako je stav Predsjedništva njegove stranke da bi europarlamentarci trebali pomoći na parlamentarnim izborima, ali je to njihova individualna odluka. Naveo je kako su želju u tome za sada iskazali Predrag Fred Matić i Romana Jerković, koji će se najvjerojatnije nalaziti na njihovim izbornim listama.

Drži kako je dobro da europarlamentarci svojim radom, integritetom i rezultatima rada u Bruxellesu pomognu građanima jer nam je svaka pomoć potrebna u korištenju sredstava europskih fondova. Upozorio je i da je Hrvatska do sada iskorištavala samo 17 posto sredstava europskih fondova, a što je mizerno.

Predsjednik SDP-a najavio je i da će nakon pobjede na predstojećim parlamentarnim izborima iskoristiti sve mogućnosti europskog stabilizacijskog mehanizma kako bi Hrvatskoj osigurali rast i razvoj, spasili radna mjesta i očuvali gospodarstvo.

Upitan o izboru nove državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek, koja je danas prisegnula na dužnost, Bernardić je rekao kako je teško biti neučinkovitiji od bivšeg državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

U njegovom mandatu je Hrvatska pala na zadnje mjesto po korupcji u Europi te smo po indeksu percepcije korupcije u Europi jedna od najkorumpiranijih zemalja u svijetu a zbog sumnje na korupcije je iz vlade moralo otići 11 ministara, dodao je.

Zanima ga hoće li nova državna odvjetnica krenuti u borbu protiv korupcije i na dnevni red opet staviti npr. aferu Borg koju je Jelenić zataškavao.

Predsjednik HSS-a Krešimir Beljak rekao je kako tzv. neovisna tijela ili institucije kao što bi trebalo biti Državno odvjetništvo RH, a koje bira politika ne mogu imati njegovo povjerenje niti povjerenje građana.

- Dok se to ne promijeni svi ti ljudi koje imenuje vladajuća većina tj. HDZ, bit će HDZ-ovi pijuni, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!