20:14 / 21.03.2021.

Autor: Šime Vičević/T.V./Dnevnik/HRT

Priprema se novi Zakon o civilnim stradalnicima iz domovinskog rata

Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata

Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata

Foto: HTV / HRT

Novi Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata uskoro bi trebao poboljšati njihov status te uvesti nova prava, a sadašnja prilagoditi. Dio oporbe tijekom ovotjedne saborske rasprave iznio je svoje kritike, no udruge stradalnika najavljenim su promjenama - zadovoljne.


Ratni vihor zauvijek im je promijenio život. Odnio najmilije. Dvije kćeri gospođe Ane našle su se pod kišom granata. Jedna je poginula, druga je bila ranjena.

- Onda je nakon 3 dana umrla, a ova druga nije ni tražila, nije htjela ići doktoru. I nikakva prava nije ni ostvarila. A ja, po ovoj prvoj kćeri, nikad ništa nisam ostvarila, priča Ana Pejanović, članica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Brodsko-posavske županije.

Novim zakonom gospođi Ani trebalo bi biti dodijeljeno jedno od 2 i pol tisuće novih statusnih prava. Dok su se dosadašnja krojila prema postojećem zakonu iz 1992., prijedlog novog zakona ovog je tjedna raspravljen u Saboru.

- Pravna sigurnost, koju smo pružili hrvatskim braniteljima, pružit ćemo i civilnim stradalnicima jer to je naš dug, to je dug države prema nevinim žrtvama Domovinskog rata, najavljuje Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

U izradi zakonskog prijedloga sudjelovale su i udruge. Julijani Rosandić određen je 60-postotni invaliditet, a u ratu su joj stradali i suprug i dvojica sinova.

- Tražili smo ga, prije svega, zato što smo smatrali da su i civili doprinijeli u obrani domovine, tražimo ga punih 25-30 godina, kaže Rosandić, koja je predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata.

Pravo bi trebali ostvarivati hrvatski državljani, ali i strani - uz uvjet da su u trenutku stradanja imali prebivalište u Hrvatskoj. Dio oporbe uputio je kritike jer smatra da će se to odnositi i na one koji su sudjelovali u napadima na Hrvatsku, što ministar Medved odbacuje.

- Prava ne mogu ostvariti pripadnici, pomagači i suradnici neprijetaljskih vojnih i paravojnih postrojbi koje su sudjelovale u oružanoj agresiji na Republiku Hrvatskoj, ističe Medved. 

Civilnim stradalnicima smatrat će se i stradali od mina ili oružja izvan ratnih operacija, ali u vezi s okolnostima rata. Otvorit će se rok za priznavanje statusa po osnovi bolesti, a uz ublažene uvjete povećat će se i osnovica za ostvarivanje prava.

Novosti stižu i za članove obitelji nestalih civila, što će mnogo značiti Ivani Marinović, čiji se otac i danas vodi kao nestali.

- Značaj ovog zakona je, zapravo, da će donijeti mogućnost ostvarivanja prava onim civilnim stradalnicima koji ta prava do sada nisu mogli ostvariti. To se, prije svega, odnosi na obitelji poginulih i nestalih, obitelji poginule djece, ističe Marinović iz Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata.

O konačnom prijedlogu zakona saborski bi zastupnici trebali glasovati u iduća dva mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!