10:56 / 12.10.2018.

Autor: HRT

Priprema se proračun za 2019. - deficit od 0,4%

-

-

Foto: - / -

Ministar Marić kazao je kako pripreme proračuna teku dobro te da bi Vlada u prvoj polovini studenoga trebala raspraviti prijedlog tehničkog rebalansa i proračunskog prijedloga za 2019.
Ministar financija Zdravko Marić ocijenio je za Hinu da pripreme proračuna za iduću godinu teku dobro te da bi Vlada u prvoj polovini studenoga trebala raspraviti prijedlog tehničkog rebalansa i proračunskog prijedloga za 2019. godinu.

Sve radnje koje se tiču pripreme proračuna za iduću godinu teku dobro, kazao je u telefonskoj izjavi za Hinu Marić, koji na Baliju sudjeluje na Godišnjoj skupštini MMF-a i Svjetske banke. Kazao je i da će Vlada uskoro uputiti paket poreznih zakona u drugo čitanje u Hrvatski sabor. "Njih računamo za 8. studeni. Hoćemo li na toj sjednici Vlade pripremiti odmah i prijedlog proračuna, kao i prijedlog tehničkog rebalansa za ovu godinu, to ćemo još sve dogovoriti na razini Vlade, ali u svakom slučaju mogu najaviti da u prvoj polovini 11. mjeseca planiramo na Vladi to raspraviti i uputiti u Sabor", rekao je Marić.

Sve je na tragu naših dosadašnjih planova i očekivanja, dodao je, podsjetivši da je prije ljetne stanke Vlada donijela Smjernice ekonomske i fiskalne politike. Na tom tragu se bazira proračun, s nešto svježijim, ažuriranim projekcijama kako BDP-a tako i prihodne strane proračuna, rekao je Marić.

Podsjetimo, U Smjernicama Vlada projicira rast BDP-a u 2019. na 2,7 posto, nakon ovogodišnjih planiranih 2,8 posto. Proračun opće države, nakon lanjskog suficita od 0,8 posto i ovogodišnjeg projiciranog deficita od 0,5 posto BDP-a, iduće godine trebao bi biti u deficitu od 0,4 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!