20:17 / 16.02.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Pripreme za početak rada poduzetničke zone u Petrinji

Poduzetnička zona u Petrinji

Poduzetnička zona u Petrinji

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon što su se u kontejnersko naselje u Petrinji uselili prvi građani kojima su domovi stradali u potresu, traju pripreme i za početak rada poduzetničke zone u tom naselju. Od 10 milijuna kuna donacija, predloženo je da 7 bude namijenjeno upravo njima. Istodobno, rok za prijavu štete na poljoprivrednim dobrima u Sisačko-moslavačkoj županiji produljen je do 5. ožujka.


Udruga "Pomoć starijim osobama" već nekoliko godina posjećuje stanovnike treće dobi u Petrinji. Umjesto u kućama i na dvorištima, sad su u kontejnerima..

- Ovo je sve lijepo sada, pogotovo za nas starije ljude, ali, meni nedostaju moji voćnjaci, moji vrtovi, moje pčele, i tako dalje, kaže Stjepan Rakasović iz Petrinje.  

- Najvažnije je da mi dođemo i da ih pitamo što im treba, i mi smo uvijek tu, ja uvijek kažem, to vam je i psihologija, i pedagogija, i filozofija, mi svega imamo, ističe Mirjana Papeš, iz udruge "Pomoć starijim osobama".  

U središtu grada nastavlja se rušenje. I dok pred bagerom nestaje industrijski kompleks iz Austro-Ugarske, kuju se planovi za obnovu petrinjskog poduzetništva. 

Sto  obrtnika privremeno želi nastaviti raditi u kontejnerskom naselju. 

- Jedan dio obrtnika koji su vezani za centar grada, oni su našli druga rješenja, oni bi htjeli kraj svojih objekata, s time da su oni sigurni, i u nekim drugim ulicama, htjeti staviti kontejnere, ističe gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.  

Od deset milijuna kuna donacija, sedam bi trebalo poduzetnicima. Svaki bi tako mogao dobiti od 50 do 80 tisuća kuna, ovisno o broju djelatnika.  

Poduzetnici muku muče i u Glini. Slastičarka Kristina čini sve da pogon počne raditi što prije. 

- Želimo krenuti s isporukom uskrsnih kolača, Uskrs je blizu, i tako pokrenuti proizvodnju, pokrenuti poslovanje i nastaviti gdje smo i stali. 

Zbog sve većeg broja prijava, produljen je rok za prijavu štete na poljoprivrednim objektima, mehanizaciji, zemljištu, opremi, nasadima i stočnom fondu. 

- Ja se nadam nekoj realnoj procjeni i eventualno nekakvoj pomoći ako to bude baš potrebno, kaže Mirko Demić.  

- Ljudima se pomaže oko podnošenja prijave, unosa potrebnih podataka, nakon toga će povjerenstvo odraditi onaj dio posla vezano uz unos u aplikaciju i uz procjenu štete, ističe pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti u Glini. 

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva za prijavu štete tako imaju još 2 i pol tjedna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!