21:05 / 20.08.2020.

Autor: Sunčica Findak/T.D./Dnevnik2/IMS/HRT

Pripreme za školsku godinu

-

-

Foto: - / -

Nepoznanica u vezi s početkom nastavne godine je mnogo, ali jedno je za sada sigurno.
Nepoznanica u vezi s početkom nastavne godine je mnogo, ali jedno je za sada sigurno.

Fuchs o preporuci za nošenje maski u školama
Izazovi u organizaciji nastave
Možemo: Kasni se s uputama za početak školske godine
Domovinski pokret upozorava na brojne nepoznanice vezano za školsku godinu

- Najvažnija poruka je da je škola predviđena da počne 7.9. kako je bilo i predviđeno to je najbitnije za djecu i roditelje dakle ključna poruka je da 7. rujna počinje škola, ističe Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

No kako, detaljnije će se znati u ponedjeljak. Resorni ministar kaže da postoji nekoliko scenarija koji će ovisiti o epidemiološkoj situaciji, ne samo u Hrvatskoj,  nego i unutar samih županija.
- Ako bi došlo do porasta primjerice u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a nemamo ni jednog slučaja primjerice na Visu iako je to ista županija ne bi bilo logično da se iste mjere primjenjuju lokalno u tom dijelu županije, objašnjava Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

U uputama će biti i one o nošenju maski, govori se i o vizirima, ali i pregradama u razredima.

- Ja iskreno ne znam kako bi stigli pregrade ugraditi. Ja recimo razmišljam o viziru, a ne o maski ako ću morati, a za učenike, nadam se da neće morati ništa, govori Mirena Maljković, nastavnica informatike, OŠ Jure Kaštelana, Zagreb.

Na upit što kaže o opciji kombinirane nastave - naizmjence jedni online drugi u školi, glasa za školu.

- Svi koji smo radili online radila sam više nego ikad, a raditi paralelno to je neizdrživo. Ako nećemo dobiti Covid dobit ćemo živčani slom to je nemoguće izvesti, govori Maljković.

Opciju da dio učenika bude u školi, a dio da uživo prati nastavu od kuće u CARNET-u vide ovako:

Provođenje nastave na daljinu u realnom vremenu je teško izvedivo ako je dio učenika istog razrednog odjeljenja u učionici, dio učenika kod kuće, a da nastavu istovremeno drži nastavnik iz učionice s obzirom na to da većina škola u Hrvatskoj još nije adekvatno opremljena za takav oblik nastave.

Neke srednje škole svoj raspored za početak nastave već imaju.

- Nastava je u blokovima i maksimalno poštivajući kabinetsku nastavnu tamo gdje je ona nužna tako da se djeca što manje kreću po školi, objašnjava Tihomir Tomčić, ravnatelj Srednje strukovne škole Vice Vlatkovića, Zadar.

U školama se već s nestrpljenjem čekaju upute, a oporbene stranke upozoravaju - kasni se.

- Kao da su bili u noćnom klubu dan prije ispita i shvatili da ide ispit sljedeći dan pa su krenuli u nabavu literature i rekli da bi trebalo napraviti plan ispita za sljedeći dan. E u takvoj situaciji smo se mi sada našli, ističe Tomislav Tomašević, saborski zastupnik političke platforme Možemo!.

Ministarstvo poručuje - mi ćemo ispit položiti. Za dva i pol tjedna vidjet ćemo s kojom ocjenom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!