Pripremno ročište u slučaju oca s Paga koji je zgrozio javnost

25.09.2019.

21:06

Autor: V.Š./T.V./HRT

default error photo
Na Županijskom sudu u Zadru danas je održano pripremno ročište prije početka Glavne rasprave u slučaju J.R., oca iz Paga, kojega tužiteljstvo tereti za pokušaj teškog ubojstva svojih četvoro djece.
Suđenje 54-godišnjem J. R., koji je 28. veljače s prvoga kata obiteljske kuće u Pagu bacio svoje četvero djece, počet će 16. listopada, kazao je novinarima Hrvoje Visković,  glasnogovornik Županijskoga suda u Zadru, gdje je u četvrtak održano pripremno ročište zatvoreno za javnost.

- Ocu monstrumu s Paga potvrđena optužnica

Visković je dodao da u vještačenju piše da je okrivljenik bio bitno smanjeno ubrojiv te vjerojatno da neće dobiti kaznu od 50 godina zatvora.

- Kada je netko smanjeno ubrojiv zbog svojih duševnih smetnji, postoji mogućnost smanjene kazne. Tako da se nemojte razbacivati s tom brojkom od 50 godina, poručio je Visković novinarima.

Na ročištu je bio i optuženi 54-godišnjak koji je dovezen iz Bolnice za osobe lišene slobode u Zagrebu. Zbog njegova teškog zdravstvenog stanja, na svakom budućem ročištu utvrđivat će se hoće li biti raspravno sposoban. Predsjednik vijeća bit će sudac Ivan Marković, na glavnoj raspravi trebali bi govoriti i sudski vještaci, a posebno se očekuje mišljenje psihijatra o cjelokupnom stanju 54-godišnjaka.

Na novinarski upit hoće li svjedočiti i supruga te hoće li glavna rasprava biti zatvorena za javnost, Visković je rekao da supruga ima mogućnost korištenja blagodati nesvjedočenja.

- S druge strane, tu blagodat ne smije koristiti kod kaznenih djela kad se radi o djelima na štetu djece. Ne može se prejudicirati hoće li suđenje biti zatvoreno za javnost, ali pretpostavlja se da hoće s obzirom na to da se radi o kaznenim djelima na štetu djece, rekao je Visković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!