Priručnik za pružanje prve pomoći na moru

14.05.2022.

16:54

Autor: Željko Valčić/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Priručnik za prvu pomoć na moru

Priručnik za prvu pomoć na moru

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Svojom morskom rutom ubuduće će sigurnije ploviti nautičari, ribari, turisti. Hrvatski Crveni križ predstavio je priručnik za pružanje prve pomoći upravo na moru. Održana je i kratka pokazna vježba. Sve to događalo se u sklopu Dana hrvatske male brodogradnje u Kaštel Gomilici. 

Na moru, u kriznoj situaciji, hladna glava, brzina reakcije i pravilna primjena postupaka prve pomoći mogu biti presudni za zdravlje i život unesrećenih jer stručna pomoć nije dostupna kao na kopnu pa je dobro znati barem osnovne tehnike pružanja pomoći. 

- I onda je nama dobro reći gdje se nalaze, o čemu se radi, kakva su bolesna stanja i je li nastupila kakva ozljeda. Pozivom na 112 dispečer ih može voditi kroz cijeli postupak pružanja prve pomoći od reanimacije do manje zahtjevnih postupaka, ističe voditeljica Hitne službe Kaštela Brankica Božinović Vranić

U priručniku su opisana stanja i postupci pri gubitku svijesti, moždanom ili srčanom udaru, unutarnjem krvarenju, uganuću, otvorenoj rani, trovanju, ubodu morskih organizama, postupci izvlačenja unesrećenih iz mora.

- Ljudi uglavnom reagiraju panično ako ne znaju pružiti pomoć, stoga ovaj priručnik daje osnovna znanja da osobu održe na životu do dolaska hitne pomoći, kaže voditeljica Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa, Silvana Radovanović

- Znamo da svaka minuta odgode reanimacije čovjeku oduzima po 10 posto šanse za preživljavanje, dodaje Brankica Božinović Vranić. 

Priručnik je tiskan u 3000 primjeraka na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.

- Nama je u interesu da radimo na podizanju sigurnosti i nadamo se da ćemo napraviti to da Hrvatska bude sigurno odredište za turiste i domaće stanovništvo, dodaje Radovanović.

Važan dio priručnika posvećen je zaštiti mora kao biosustava. Posebno ugroženih vrsta poput periske, jegulje, glavate želve, koralja... 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!