Prisega 37. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

10.03.2023.

11:24

Autor: HRT/IMS

Prisega ročnika HV-a u Požegi

Prisega ročnika HV-a u Požegi

Foto: Filip Glas / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Prisega koju ste danas dali je vaš izbor. To je odličan i častan izbor, poručio je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović pripadnicima 37. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju koji su svečanu prisegu dali u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi.

Kazavši kako je ta prisega jedan od temeljnih obreda Hrvatske vojske, predsjednik Milanović istaknuo je kako je ona vrlo kratka i jasna.

- Spominje hrvatski ustav, hrvatski ustavni poredak, demokratski poredak, kojem ste dužni služiti i štiti ga, kratko i jasno. Od tuda sve počinje i sve završava, dodao je Predsjednik.

- Stojite na ramenima divova, vaših prethodnika, koji su među rijetkima u zadnjih pedeset godina u Europi imali vatreno krštenje - vodili su pravi rat - i koji su uvijek u sjećanju i identitetu jedne male, ali nama jedine i najvažnije nacije – hrvatske nacije i hrvatskog naroda, rekao je.

Svečanu prisegu danas je dalo 91 ročnih vojnika, 75 muškarca i 16 žena, kojima je predsjednik Milanović čestitavši na položenoj prisezi kazao kako vjeruje da će mnogi od njih nakon obuke izabrati vojnički poziv. „Vojnički poziv nije niti lak niti jednostavan. Poseban je, težak i nije za svakoga, za odabrane je“, zaključio je predsjednik Milanović.

Predsjednik Milanović je u izjavi novinarima dodao kako u vojsku treba privući ljude i dati im razloge da se opredijele za služenje vojske.

- Malo su uvjeti poboljšani, ministarstvo je odobrilo i nešto veće naknade, što je trebalo napraviti i ranije, ali nikada kasno. Ljude treba privući i dati im razloge da se opredijele jer patriotizam i domoljublje je važno, to je temeljni uvjet, ali nije dovoljno, kazao je Predsjednik.

Na polaganju prisege 37. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, zamjenik zapovjednika – načelnik stožera Hrvatske kopnene vojske general bojnik Tihomir Kundid, načelnik Personalne uprave Glavnog stožera OSRH brigadni general Ivan Zelić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ HKoV brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Središta za obuku pješaštva i oklopništva brigadir Milan Čorak, zapovjednik vojarne „123. brigade HV“ Požega brigadir Mile Valentić i zapovjednik Dočasničke škole HVU brigadir Ivica Pejaković.

Uz Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske bio je savjetnik Predsjednika Republike za obranu Ivica Olujić.

Čestitka ministra Banožića ročnicima 37. naraštaja


Ministar Banožić čestitao je ročnicima na položenoj svečanoj prisezi, prvom koraku prema profesionalnoj vojnoj karijeri i ulasku u obitelj Hrvatske vojske.

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić čestitao je na prisezi 37. naraštaju ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Svečana prisega održana je u petak 10. ožujka 2023. godine u vojarni “123. brigade HV” u Požegi.

"Poštovane ročnice i ročnici, čestitam vam na uspješnom i velikom prvom koraku prema profesionalnoj vojnoj karijeri i obitelji Hrvatske vojske.

Odabir vojničkog poziva odabir je izazova i zahtjeva od vas kao mladih ljudi puno hrabrosti, odlučnosti i odgovornosti jer biti hrvatskim vojnikom znači živjeti ovaj poziv i onda kad niste u odori.

Činjenica kako ste danas prisegnuli govori da imate samopouzdanja, volje i želje za sudjelovanjem u izgradnji još snažnije i modernije Hrvatske vojske.

Hvala vam što ovim činom pokazujete i koliko vjerujete u Hrvatsku vojsku i sve ono što ona predstavlja.

Budite ustrajni na svom putu i uzore tražite u hrabrim hrvatskim braniteljima, nikada nemojte prestati s učenjem i usavršavanjem jer znanje je uistinu najveća moć koju možete posjedovati.

Budite svjesni kako od danas i vi pridonosite snazi jedine domovine Hrvatske“, stoji u čestitci ministra Banožića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!