06:00 / 16.03.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/HRT

Prisiljen rasprodati veći dio stada, a možda i potpuno digne ruke od stočarstva

Ne može više krave prehranjivati

Ne može više krave prehranjivati

Foto: HTV / HRT

Iako ima oko 170 goveda, stočar Fahir Mujanić iz Daruvara prodat će 100 krava jer ih, kaže, više ne može prehranjivati. Očekivao je da će kao stočar moći doći do državnoga poljoprivednog zemljišta, no sada je, ističe, prisiljen gotovo rasprodati veći dio stada, a možda i potpuno digne ruke od stočarstva.

Puni se kamion i prazni farma Fahira Mujanića, ali i dio njegovog dosadašnjeg života u Ljudevit Selu pokraj Daruvara.

Kaže, nije mogao doći do državne zemlje pa zato kupcu iz okolice Sarajeva odlazi prvih 30-ak od 100 krava. Stoku je uzgajao na 10 vlastitih hektara i na državnom zemljištu na području pokraj Pakraca. Nadao se da će se raspisati natječaji.

- Išao sam na obećanje ministara da će stočari dobiti zemlju. Doživio sam krah. Velike sam novce uložio, kaže.

Gradonačelnica Anamarija Blažević izražava žaljenje zbog tog slučaja, ali i ističe da je Grad Pakrac nemoćan.

- On nema ugovora, nijednog potpisanog ugovora o zakupu za korištenje državnog poljoprirednog zemljišta, a novi zakon ne poznaje više institut mirno posjeda koji je prije bio. Dakle, nemamo nikavih zakonskih podloga na osnovu čega bi mi mogli produžiti ugovor, sklopiti novi, ističe.

Na području Pakraca je oko 10 tisuća poljoprivrednih čestica u državnom vlasništvu, a parcelacijom se došlo do osam tisuća koje će biti ponuđene za zakup.

- Oko 6 tisuća je zaraslo odnosno obraslo za što mi trebamo jedno očitovanje Hrvatskih šuma i podatak koliko dođe krčenje. Bez toga uopće ne možemo raspisati natječaj, dodaje.

Imam svoje kamione, svoje štale. U 40. sam godini. Sad sutra da idem tražiti poso preko granica jel ne mogu ja živit tu, pita.

Fahir sve manje vjeruje u nastavak uzgoja i boji se da će morati otići u inozemstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!