16:40 / 25.10.2019.

Autor: Eugen Husak/P.F./HRT

Pritisak migranata na hrvatsku granicu sve veći

-

-

Foto: - / -

Na visini od 1600 metara predstavljeni su oprema i način čuvanja granice. Istaknuto je da je Hrvatska spremna odgovoriti na pritisak novih migranata.
Nakon što je dobila zeleno svjetlo Europske komisije za ulazak u Schengen, Hrvatska, točnije naša granična policija, i dalje se svakodnevno nosi s izazovima ilegalnih migracija.

Europa strahuje od novog migrantskog vala nakon što je turski predsjednik Erdogan zaprijetio da će iz kampova na svojem teritoriju pustiti više od tri i pol milijuna sirijskih izbjeglica.

Istodobno, u neposrednoj blizini hrvatske granice, u Bosni i Hercegovini, nalazi se oko 6500 izbjeglica koji su, pritisnuti nehumanim uvjetima i dolaskom zime, sve očajniji.

U obilasku granice danas su bili predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Helikopterom su obišli hrvatsku granicu uz BiH kako bi iz prve ruke vidjeli nadzor državne granice te pregledali tehničku opremu koja se koristi u tu svrhu.

Na Plješevici su obišli i pograničnu policiju. Na visini od 1600 metara predstavljeni su oprema i način čuvanja granice. Istaknuto je da je Hrvatska spremna odgovoriti na pritisak novih migranata.

Moćna Plješevica prirodna je barijera između Hrvatske i BiH. S vrha se cijeli bihaćki kraj vidi kao na dlanu. I baš je ovdje najveći pritisak migranata na granicu.

Taktika migranata je uvijek ista. Čeka se u šumi da padne mrak kako bi pretrčali preko granične crte. No šanse da će uspjeti sve su manje. Granicu nadlijeću helikopteri, u šumi je iskrčen 100-tinjak metara širok koridor radi bolje vidljivosti, sve je pokriveno termovizijom.

U sigurnost granice danas se uvjerio i premijer.Plenković. Tijekom obilaska bilo je vremena i za šalu.
Premijer Plenković poručio je  kako se vanjska granica EU treba štititi na najdaljoj lokaciji založivši se za pronalazak dogovora s Turskom oko problema nezakonitih migracija.

- Smatramo da se vanjsku granicu EU treba štititi na najdaljoj lokaciji. Na migracijskom pravcu kojeg zovemo istočno-mediteranski ili zapadno Balkanski. To podrazumjeva štititi grčku granicu i to podrazumjeva štititi bugarsku granicu. To su one granice gdje dolazi do inicijalnog ulaska nezakonitih migracija. Onda se kasnije različitim - vrlo spretnim i lukreativnim, ali protuzakonitim aktivnostima krijumčara koji profitiraju na ljudskoj nesreći za vrlo unosne novce, događa to da su ljudi koji su ilegalno ušli tisućama kilometara dalje odavde te došli u područje sjeverozapadne BiH i blizu hrvatske granice, rekao je Plenković.

Uvjeren je kako dogovor s Turskom nema alternative. 

- To je u sigurnosnom interesu cijele EU, a naročito Hrvatske koja je jedna od država uz sve druge koje su uključene na toj ruti, pojasnio je. 

Na pitanje hoće li  pritisak na našu granicu rasti uzvratio je kako će o tome u idući utorak u Grčkoj razgovarati sa svojim kolegom Kyriakosom Mitsotakisom.
Kvalitetu nadzora granice potvrđuju statistike. U ovoj godini dosad je uhićeno rekordnih 800 krijumčara ljudi.  

Zbog svega ovoga Hrvatska je dobila zeleno svjetlo za ulazak u Schengen. Dobiven je i novac - 270 milijuna eura iz europskih fondova za opremanje policije. Iz schengenskog fonda povukli smo 120 milijuna eura, a 150 milijuna iz Fonda za sigurnost. Granicu Europske unije čuva 6400 policajaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!