16:45 / 07.02.2020.

Autor: M.Š./Hina

Pritvorena 27-godišnjakinja zbog sumnje da je otrovala 41-godišnjaka

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sudac istrage karlovačkog Županijskog suda u petak je odredio jednomjesečni zatvor 27-godišnjakinji osumnjičenoj da je 41-godišnjeg muškarca pokušala ubiti trovanjem.
Sudac istrage karlovačkog Županijskog suda u petak je odredio jednomjesečni zatvor 27-godišnjakinji osumnjičenoj da je 41-godišnjeg muškarca pokušala ubiti trovanjem.

Jednomjesečni istražni zatvor određen joj je zbog opasnosti da bi na slobodi mogla utjecati na svjedoke, uništiti tragove i dokaze te zbog osobito teških okolnosti djela, koje je sudac istrage opisao riječima da je na bezobziran način pokušala usmrtiti mladog čovjeka.

Zatvaranje osumnjičene predložio je županijski tužitelj Željko Brkljačić.

Na pitanje o kojim je osobito teškim okolnostima riječ, odgovorio je da je "ovo još faza izvida kada je tajnost postupka zajamčena", zbog čega ne može reći ništa više o okolnostima događaja i međusobnoj vezi osumnjičenice i žrtve trovanja.

Sudac istrage Ivan Perković, pak, kaže da je udovoljio prijedlogu ŽDO-a za istražni zatvor osumnjičenice, a da se 27-godišnjakinja koristila pravom šutnje i nije se očitovala na prijedlog o pritvaranju.

- Prije svega utvrđeno je da postoji osnovanost sumnje da je osumnjičenica postupila na opisani način, a drugo, da bi na slobodi mogla utjecati na svjedoke, pa i na samog oštećenog ako se oporavi, rekao je Perković i pritom naglasio da je riječ o kaznenom djelu za koje je predviđena kazna dugotrajnog zatvora.

Ako bi osumnjičenica ostala na slobodi, moglo bi doći do ometanja postupka jer oboje potječu iz male sredine, a u kojoj bi moglo doći do uznemirenosti javnosti na način, kako kaže Perković, "da bi javnost mogla reći da nije u redu da je na slobodi osoba koja je na takav bezobziran način pokušala usmrtiti mladog čovjeka."

Perković je također rekao da se radi o teškim okolnostima djela "koje se očituju u činjenici da je postojao plan trovanja, za kojega oštećenik nije znao, te mu je pružena tekućina u kojoj je bio otrovan sastojak, a to je čisti atak na život oštećenika".

Prema kaznenoj prijavi, 27-godišnjakinja je 22. siječnja 2020. na širem području Ozlja nepoznatim sredstvom koje u sebi sadržava etilen-glikol otrovala 41-godišnjaka, zbog čega je on u teškom stanju 23. siječnja 2020. zbrinut u zdravstvenoj ustanovi.

Sestra osumnjičenice iz Vrškovca zamolila je fotoreportere okupljene pred zgradom suda da zamagle na fotografiji lice njene sestre "jer da će joj ovo jako naškoditi, a da vjeruje da "ona to nije učinila".

- On je iz Vivodine, svi se mi tu međusobno znamo i sigurna sam da s njim nije bila u vezi, niti smo rodbina, niti susjedi, niti je radila s njim, tako da meni nije poznato kako bi uopće bilo moguće da mu takvo nešto učini, rekla je Hini.

Glasnogovornica karlovačke policije Andreja Lenard kazala je da se otrovani muškarac još uvijek liječi od posljedica trovanja i to u jednoj od zagrebačkih bolnica.

U stručnoj je literaturi opisano da je etilen-glikol, među ostalim, i antifriz te da je to relativno često sredstvo trovanja, kako slučajnog, zbog slatkastog okusa i mirisa, tako i namjernog, posebno kod suicida.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!