19:13 / 09.05.2020.

Autor: P.F./Dnevnik/IMS/HRT

Privatno serološko testiranje: prokuženost manja od 2%

-

-

Foto: - / -

U istraživanju su sudjelovala 1724 radnika DIV grupe, od toga u Brodosplitu više od 1300.
Potkraj travnja u splitskom brodogradilištu provedeno je prvo privatno masovno serološko ispitivanje antitijela na COVID-19. U istraživanju su sudjelovala 1724 radnika DIV grupe, od toga u Brodosplitu više od 1300.

Istraživanje je financirala kompanija, a proveli stručnjaci sa splitskog sveučilišnog odjela za forenzične znanosti na čelu s profesorom Šimonom Anđelinovićem. Prvi rezultati pokazuju da je prokuženost testirane populacije manja od 2%.

- Mi već duže od dva i pol mjeseca provodimo sve mjere koje je preporučio nacionalni stožer i nastavni zavod za javno zdravstvo. Rezultati pokazuju da su te mjere učinkovite jer smo spriječili proboj koronavirusa u škver, zaštitili radnike, njihove obitelji i poslovanje. Zanimljivo je da je dio radnika koji je neprekidno bio u škveru bio manje izložen virusu, nego radnici koji su bili na godišnjem ili radili od doma, objasnio je glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić.

- Takozvane seroepidemiološke studije, analiziranje ili nekih ciljanih skupina ili opće populacioje, ti testovi mogu biti relativno prihvatljivi jer daju negdje oko 80% pouzdanosti prema onome što smo vidjeli od testova koje su na tržištu. I drugu na svijetu rade na tim testovima, komentirala je ovo serološko ispitivanje na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!