Za tučnjavu na reliju dobili novčanu kaznu i zabranu dolaska na WRC

24.04.2023.

Zadnja izmjena 15:34

Autor: Hina/HRT/A.V.

Privedeni muškarci koji su se sukobili na cesti tijekom Croatia Rallyja

Privedeni muškarci koji su se sukobili na cesti tijekom Croatia Rallyja

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Trojica hrvatskih državljana koji su se u subotu potukli na trasi održavanja WRC Croatia rallyija i to nekoliko sekundi prije prolaska jurećeg automobila nepravomoćno su osuđeni na Općinskom sudu u Karlovcu. Najprije su se verbalno, zatim i fizički sukobili s gledateljem i redarom, a u jednom su trenutku i pali na samu cestu na kojoj se održavala utrka. Od veće tragedije dijelile su ih sekunde.

Više pogledajte u prilogu Tanje Kuturovac:

Vožnje rallyja događaji su visokog rizika. No, očito mogu biti još rizičnije. Trojica mladića iz Karlovačke i Zagrebačke županije odgovorni su najprije za verbalni sukob, a zatim i fizičko naguravanje s jedinim redarom i gledateljima, navodno Poljacima. Trećeokrivljeni je u jednom trenutku došao na samu cestu.

- Pri čemu je objema rukama čvrsto uhvatio NN osobu s leđa oko struka te su pali na cestu. Navedenim radnjama su dakle narušavali mir oko 500 pristunih gledatelja, rekla je Blaženka Lugar Vladić, glasnogovornica Općinskog suda u Karlovcu.

Trojicu prekršitelja, koji su se potukli na reli utrci WRC-a u subotu u mjestu Drančulovići kod Ozlja, karlovački Općinski sud osudio je nepravomoćno po žurnom postupku na novčanu kaznu od 760 eura svakog i zabranu prisustvovanju WRC-u u idućih godinu dana.

Sutkinja Ksenija Stanić osudila ih je za remećenje javnog reda i mira na novčanu kaznu od 100 eura, a za huliganizam, tj. po Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, na još 660 eura.

Također im je dosudila zaštitnu mjeru jednogodišnje zabrane prisustvovanja natjecanjima WRC Croatia, kako bi poslala poruku da je huliganizam nepoželjan oblik društvenog ponašanja, a u konkretnom slučaju i opasan.

Glasnogovornica karlovačkog suda sutkinja Blaženka Lugar Vladić rekla je da su sva tri prekršitelja hrvatski državljani, te da su se ponašali na naročito drski način.

Opisala je da je prvookrivljeni verbalno napao jednu osobu i nazivao je pogrdnim nazivima, drugookrivljeni je fizički napao drugu osobu, te se naguravao s redarom koji je nastojao stvoriti sigurne uvjete za reli utrku, a onda se i prvookrivljeni umiješao u fizički obračun.

Trećeokrivljeni se također ponašao na naročiti drzak način, umiješao se u tučnjavu, pri čemu je s leđa objema rukama čvrsto oko struka uhvatio nekog iz publike, te su pali na cestu.

- Sva su trojica tako neovlašteno ušli u natjecateljski prostor, na stazu namijenjenu vozilima koja sudjeluju u brzinskim ispitima WRC-a, koju je označila i osigurala redarska služba, navodi Lugar Vladić.

Prekršitelji i redari su se uspjeli u posljednjim sekundama skloniti s ceste prije nailaska reli vozila u punoj brzini, pa je tako izbjegnuta tragedija.

Takvo ponašanje osudili su predstavnici Organizacijskog odbora WRC Croatia i Hrvatskog automobilističkog i karting saveza i poručili da to ipak ne baca sjenu na inače vrlo dobro organiziranu svjetsku sportsku manifestaciju, koju je pratilo između 300 i 400 tisuća ljudi.

- Ne želimo nešto tako vidjeti i slijedeći put ćemo sigurno prekinuti brzinac ako se nešto slično dogodi, poručio je Daniel Šaškin, predsjednik Organizacijskog odbora WRC Croatia.

Izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kazne će se, sa sadašnjih najmanje 20 eura, znatno pooštriti.

- Kad novi zakon stupi na snagu minimalna će biti 700 eura, dakle to su sve poruke koje želimo poslati da je takva vrsta ponašanja neprihvatljiva i da će država, naravno policija, reagirati vrlo promptno i efikasno, poručio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Na presudu se mogu žaliti obje strane, i policija i okrivljenici.


Županica Furdek Hajdin pohvalila brzo sankcioniranje izgreda na WRC utrci


Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin pohvalila je u ponedjeljak brzu reakciju mjerodavnih institucija, policije i pravosuđa, u rješavanju i sankcioniranju izgreda na subotnjem brzinskom ispitu WRC Croatia, jer su sve službe bile brze i konkretne što je ocijenila iznimno važnim.

Uz riječi da joj je, prije svega, drago da je u tom incidentu izbjegnuta tragedija, Furdek Hajdin je za Hinu naglasila da smo "pokazali da sustav funkcionira".

Zahvalila se redarima i policajcima koji su "na mjestu događaja brzom, odgovornom i hrabrom reakcijom spriječili veću tragediju, te je pohvalila sve žurne službe.

U tom velikom sportskom događaju sve su uključene žurne službe pokazale, kao i protekle dvije godine, iznimnu razinu profesionalnosti, jer WRC je veliko sportsko natjecanje i manifestacija koja Karlovačku županiju i cijelu Hrvatsku prikazuje milijunima ljudi diljem svijeta, rekla je Furdek Hajdin.

Osudila je ponašanje neodgovornih navijača koji su ugrozili vlastitu sigurnost, ali i sigurnost drugih posjetitelja i natjecatelja. Rekla je da su oni primjer onoga što sport nije i ne smije biti", a na nama je, kaže, da svaki takav i sličan incident najoštrije osudimo i dosljedno kaznimo.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!