14:30 / 05.07.2018.

Autor: M.M./HRT

Prizmić: Ako se vodostaj smanji, ne bi bilo loše pokušati s evakuacijom

-

-

Foto: - / -

Gost Studija 4 bio je pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, Vinko Prizmić.
Cijeli svijet prati razvoj drame na Tajlandu - gdje su nakon 10 dana zatočeništva u mračnoj poplavljenoj špilji spasilačke ekipe pronašle 12 dječaka i njihova trenera. Vremena je sve manje - obilna kiša koju najavljuju prognostičari mogla bi do daljnjeg onemogućiti izvačenje mlade nogometne momčadi. U stanju pripravnosti je i naš HGSS koji čeka mogući poziv Tajlandskih vlasti. Gost Studija 4 bio je pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, Vinko Prizmić.

Rekao je da ako ova operacija ispumpavanja potopljenih kanala ne uspije i pogorša se vrijeme, djeca će biti prisiljena dulje vremena boraviti ondje i tada će se morati donijeti neka procjena hoće li pokušati s izvlačenjem ili čekati neko dulje vrijeme od nekoliko mjeseci da se ta voda povuče. 

Tajlandske vlasti uputile su upit najkvalitetnijim europskim roniocima i mi čekamo odluku koju moraju donijeti oni koji su na terenu i najbolje znaju kakvu su strategiju odabrali i što im je sve potrebno. Mi raspolažemo timovima koji su spremni i u slučaju poziva svakako ćemo se odazvati, rekao je Prizmić.

Istaknuo je da su Tajlandu potrebni speleoronioci jer je riječ o vrlo specijaliziranom načinu ronjenja. U prostorno ograničenim uvjetima, vrlo slabe vidljivost gdje je bitna orijentacija. Gdje kad nekog spašavate morat imati dobru  uvježbanost i tehniku da unsrećenog ili ozlijeđenog provućete kroz uske kanale koji su potpoljeni. Mi to svake godine uvježavamo.

Na pitanje kako su uspjeli deset dana preživeti u špilji, Prizmić je rekao da ti speleološki objekti koji nisu kao naši. U našim speleološkim objektima temperatura je od 4 do 10 stupnjeva i dolazi do pothlađivanja. Ovdje je riječ o velikom objektu s dovoljnom količinom zraka, s podnošljivom temperaturom i s vodom, a dobar faktor je i što je riječ o mladom timu sa sportskim duhom. Oni, uz servisiranje egzistencijalim potrepštinama, u špilji mogu izdržati dovoljno dugo. Podupiremo promišljanje tajlandskih vlasti da će unijeti što manje rizika za njihove živote.

U ovom slučaju vrijeme nije kritično i uvjeti u špilji su takvi da se uz dobru organizaciju može izdražiti i dulje vrijeme
, istaknuo je, te dodao da ako se vodostaj malo smanji, ne bi bilo loše pokušati s evakuacijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!