17:19 / 23.04.2019.

Autor: Mladen Šarić/HRT

Problem nedostatka kadrova u metaloprerađivačkoj industriji

-

-

Foto: - / -

Međimurska metaloprerađivačka industrija na godinu ostvaruje rast od dvadesetak posto. Nažalost, taj bi rast mogao ugroziti nedostatak majstora i visokoobrazovanih stručnjaka.
Međimurska metaloprerađivačka industrija na godinu ostvaruje rast od dvadesetak posto. Nažalost, taj bi rast mogao ugroziti nedostatak majstora i visokoobrazovanih stručnjaka. Jedan od načina kako doći do mladih kvalificiranih radnika povezivanje je s obrazovnim ustanovama.

Zbog toga su odlučili povući radikalan potez - svoje potrebe i prijedlog rješenja predstavit će ministrici Divjak.

- Mi imamo radnu kulturu. Nama treba da mladi ljudi imaju više plaće, da visokobrazovani se doista okrenu industriji jer je za sretan život i standar ljudi potrebna nova industrijska proizvodnja koja će biti konkurentna i više dohodovna, kaže predsjednik Strukovne grupe metaloprerađivačke industrije Đuro Horvat.

U čakovečkoj Tehničkoj školi ove godine maturirat će 230 učenika - polovina njih su strojari.

- CNC operateri, bravari, strojobravari, tokari. Još ih 60ak u tehničkim  zanimanjima poput tehničara za mehatroniku. Kada sve to zbrojite mi na tržište stavljamo 150 djece, od toga će 20 do 30 posto nastaviti daljnje školovanje. Svi ostali imaju ugovore o naukovanju i svi 15. lipnja počnu raditi, kaže Dražen Blažeka, ravnatelj Tehničke škole Čakovec.

Škola vrlo dobro surađuje s mjesnim tvrtkama i osluškuje njihove potrebe. No da bi povećali broj razreda te zadržali postojeće i privukli nove profesore, potrebna je suglasnost i odluka mjerodavnog ministarstva. I škola i poduzetnici slažu se u jednome:

- Problem će biti kvalitetni kadrovi. Da bi oni ostali, u strukovnoj školi rade profesori za 6,5 ili 7 tisuća kuna... Njihovi djelatnici imaju veće plaće i netko o tome treba voditi računa, dodaje Blažeka.

Međimurski metalci u ovome trenutku imaju tridesetak posto veće plaće od županijskog prosjeka i još im rastu, no da bi tako i ostalo, potreban je dodatni vjetar u leđa - mlada kvalificirana radna snaga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!