Sedmero maloljetnih i dvoje odraslih lani ozlijeđeno od eksplozija petardi

09.12.2022.

Zadnja izmjena 19:40

Autor: Hina/Marisabel Majić/Dnevnik/HRT/A.S.

Policijska akcija Mir i dobro

Policijska akcija Mir i dobro

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Od 12. prosinca do 8. siječnja provodi se akcija policije Mir i dobro. Cilj je upozoriti na opasnosti uporabe pirotehničkih sredstava te smanjiti broj ozljeda zbog nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme. 

Posljedice neopreznog rukovanja pirotehnikom mogu biti vrlo ozbiljne, o čemu svjedoče i uznemirujuće snimke:

Sedam maloljetnih i dvije odrasle osobe ozlijeđene su u eksplozijama pirotehničkih sredstava tijekom lanjske policijske akcije "Mir i dobro".

- Što se tiče teških tjelesnih ozljeda, zadobio ih je devetogodišnjak. Zadobio je teške ozljede oka nakon aktiviranja petarde. Zatim je ozlijeđen četrnaestogodišnjak, njemu je eksplodirala petarda u ruci. Zadobio je eksplozivne ozljede šake desne ruke, izjavio je Tomislav Vukoja, voditelj Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije.

Ozljede je dobio i sedamnaestogodišnjak.

- Također mu je eksplodirala petarda u ruci. Zadobio je eksplozivne rane na obje šake. Znači tu su bili u pitanju prijelomi, djelomične amputacije, a ono što je bitno sedamnaestogodišnjak je bio pod utjecajem alkohola, rekao je Vukoja.

- Radi se najčešće o ozljedama šake prstiju lica koje nekad mogu biti površinske ali i duboke i mogu biti muilirajuće i urokovati gubitak prsta i šake i oka, rekao je Zoran Barčot, Klinika za dječje bolesti Zagreb.

Policija: Mnogi ne shvaćaju da je igranje s pirotehnikom uvijek rizično! 

Kao i  prijašnjih godina, uoči blagdana iz policije upozoravaju građane koji od 15. prosinca do 1. siječnja mogu kupovati, a od 27. prosinca do 1. siječnja i upotrebljavati dopuštenu pirotehniku - da će radi sigurnosti stanovništva, posebno djece, pojačano nadzirati prodajna mjesta te okupljanja ljudi.

- Mnogi ne shvaćaju kako je igranje s pirotehničkim sredstvima, pa čak i najobičnijim petardama, uvijek rizično. Ako koristite pirotehnička sredstva, spriječite moguća ozljeđivanja svoje djece i svojih bližnjih, poručuju u četvrtak iz policije i najavljuju nastavak operativne akcije "Mir i dobro" koja je počela 12. prosinca i trajat će do 8. siječnja. 

Vladimir Liović
iz Službe za red i sigurnost brodsko-posavske policije kao cilj je naveo senzibiliziranje javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava, a posebno izbjegavanje ozljeđivanja zbog nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima.

Liović je naglasio da će policajci tijekom Adventa pojačano obilaziti i nadzirati mjesta prodaje pirotehnike te javne prostore, objekte i mjesta okupljanja građana, a veća nazočnost policije bit će i u prometu.

Inače, kategorija F1 obuhvaća pirotehnička sredstva koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke, a namijenjena su uporabi u ograničenim prostorima, dok F4 obuhvaća pirotehniku s visokim rizikom i njome se smiju koristiti samo stručne osobe, a čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.

Načelnik Sektora za inspekcijske poslove Ravnateljstva civilne zaštite Nikola Turkalj pozvao je građane da kupuju samo dozvoljena sredstva i to od prodavača ovlaštenih od strane MUP-a, kojih je 567, s obzirom na visoke novčane kazne za građane (od 5000 do 15.000 kuna).

Uz to, Turkalj je pozvao hrvatske i strane državljane koji će dolaziti u Hrvatsku tijekom blagdana da ne pokušavaju uvesti zabranjena pirotehnička sredstva.

Građanima za osobne potrebe nije dopuštena nabava, posjedovanje ni uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2,T1, i T2.

Ostala pirotehnička sredstva iz kategorije F2 i F3 mogu se građanima starijima od 18 godina prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama pirotehničkih sredstava koje posjeduju odobrenje MUP-a, dok je njihova uporaba dopuštena u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

Djeci mlađoj od 14 godina nije dopuštena kupnja i uporaba pirotehničkih sredstava, mlađi od 18 godina ne smiju se koristiti pirotehnikom F2 i F3 kategorije.

Pirotehničkim sredstvima ne smije se koristiti pod utjecajem alkohola, a pri njihovoj uporabi nužno je poštovati sigurnosnu udaljenost, pri aktiviranju u ugroženom prostoru ne smije biti prolaznika, djece, životinja ili zapaljivih ili osjetljivih predmeta te drugih sredstava ili predmeta koja pirotehničko sredstvo može oštetiti (vozila i sl.).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!