13:18 / 06.04.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Problemi hrvatskih stočara produbljeni ratom u Ukrajini

Zdravko Barać

Zdravko Barać

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

U posljednje dvije godine hrvatski stočarski proizvođači suočeni su s ozbiljnim poremećajima, koji su dodatno produbljeni ruskom invazijom na Ukrajinu, istaknuto je u srijedu na otvorenju 17. savjetovanja uzgajivača goveda Republike Hrvatske.

Savjetovanje se u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, suorganizaciji Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda i Središnjeg saveza uzgajivača simentalskog goveda te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i supokroviteljstvom Međimurske županije održava u srijedu i četvrtak u Svetom Martinu na Muri.

Ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hranu pri Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Barać naglasio je kako su ozbiljni poremećaji u sektoru stočarske proizvodnje dodatno produbljeni ruskom invazijom na Ukrajinu.

- Ministarstvo je u posljednje dvije godine donijelo niz interventnih programa putem kojih smo nastojali prevladavati probleme u stočarskoj proizvodnji i u dobroj mjeri smo u tome i uspjeli. U prosincu prošle godine iz jednog programa od 171 milijun kuna isplatili smo 140 milijuna kuna, a preostali iznos isplatit ćemo u vrlo skoro vrijeme, rekao je Barać.

- Negativni utjecaji na stočarski sektor bilježe se još od prošle godine, kada se Hrvatska suočila sa smanjenjem broja krava za okot i broja uzgajivača, istaknuo je zamjenik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Karalić. No, bilježimo povećanje proizvodnje po gospodarstvu za oko 13,5 posto, dodao je.

Predsjednik Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda Branko Kolak naglasio je kako se trenutno u Hrvatskoj manje od 4000 ljudi bavi proizvodnjom mlijeka.

- Svako povećanje cijena mlijeka ide i prema povećanju cijena na policama, ali u ovakvim uvjetima proizvodnja je gotovo neodrživa, rekao je Kolak dodavši kako trenutno slika nije obećavajuća.

Otvorenju je prisustvovao i zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, koji je poručio kako Međimurska županija iz godine u godinu povećava iznos različitih potpora poljoprivredi, a ove godine izdvojila je 2 milijuna kuna.

- Nastojimo poticati poljoprivredu, pomagat ćemo ju i dalje jer je neovisnost o hrani itekako važna, kazao je Grivec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!