11:52 / 20.02.2019.

Autor: HRT

Problemi istospolnog para koji želi udomiti dijete

-

-

Foto: - / -

Ispred zgrade Ustavnog suda konferenciju za novinare sazvali su Ivo Šegota i Mladen Kožić, istospolni par koji se vjenčao 2015. godine. Željeli su se obratiti javnosti u vezi sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti zakona o udomiteljstvu.
Ispred zgrade Ustavnog suda konferenciju za novinare sazvali su Ivo Šegota i Mladen Kožić, istospolni par koji se vjenčao 2015. godine. Kazali su da su podnijeli Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu. Naime, taj zakon, prihvaćen potkraj prošle godine, istospolnim parovima ne daje mogućnost udomljavanja djece, zbog čega je Ustavni sud već primio nekoliko zahtjeva za ocjenu ustavnosti. 

- Zatražili smo 2016. od Centra za socijalnu skrb da nas procijeni vezano za pitanje posvojenja. To je bio prvi pokušaj da posvojimo dijete. Nakon određenog vremena bili smo odbijeni s jasnim dekretom 'od gore' da ne možemo posvojiti s obzirom na to da smo istospolni par koji je sklopio životno partnerstvo. Godinu dana nakon toga pokušali smo udomiti. Obratili smo se drugom centru za socijalnu skrb. Pošli smo jako dobro i dobili smo potvrdu da zadovoljavamo sve uvjete što se tiče udomiteljstva, kazao je Ivo.

- Kada smo trebali biti uvedeni u registar potencijalnih udomitelja, tu smo, kao i kod prve priče o posvojenju, dobili šturi dopis u kojem stoji da zato što smo istospolni par koji je sklopio životno partnerstvo, država nije u mogućnosti prihvatiti nas kao potencijalne udomitelje. Žalili smo se Ministarstvu obitelji, ali nam je ono u oba slučaja potvrdilo stav obaju centara. Jedini nam je pravni lijek bio da tužimo državu. Te naše tužbe su pred Upravnim sudom u Zagrebu, izjavio je Ivo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!