09:59 / 17.05.2020.

Autor: Martina Klaić/Dnevnik/IMS/D.M/HRT

Problemi LGBTIQ zajednice

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zajednički slogan globalnog LGBTIQ pokreta - Prekini tišinu! poruka je, kažu, LGBTIQ zajednici, a ujedno i krik upomoć vlastima i društvu.
Zagreb Pride objavio je u nedjelju na svojoj Facebook stranici da se ovogodišnja Povorka ponosa, koja je bila planirana za 13. lipnja neće održati, prije svega zbog sigurnosnih i zdravstvenih razloga, ali i zato jer je za organizaciju Prajda potrebno nekoliko mjeseci rada naših volonterki i organizacijskog odbora, što ove godine nije bilo moguće.

Mi svejedno radimo na drugim aktivnostima, a još razmišljamo hoćemo li se Prajd održati ove godine, naveli su iz Zagreb Pridea u objavi na Facebooku.

Zagreb Pride: 64 posto LGBTIQ osoba u Hrvatskoj doživljava nasilje

Oko 64% LGBTIQ osoba u Hrvatskoj doživljava nasilje, a trećina ih se pokušala ubiti ili ozlijediti, priopćila je udruga Zagreb Pride u nedjelju, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije 17. svibnja.

- Prekinite tišinu: nazovite to homofobijom i transfobijom i pošaljite jasnu poruku da je nasilje nedopustivo i kažnjivo, poručuju hrvatskoj LGBTIQ zajednici iz Zagreb Pridea.

Zajednički slogan globalnog LGBTIQ pokreta - Prekini tišinu! poruka je, kažu, LGBTIQ zajednici, a ujedno i krik upomoć vlastima i društvu, jer krajnje je vrijeme da nasilje protiv LGBTIQ osoba postane nedopustivo i kažnjivo.

Iz Zagreb Pridea podsjećaju da je jučer Vijeće Europe, na čelu s glavnom tajnicom Marijom Pejčinović Burić, poručilo kako europske države moraju učiniti više kako bi pomogle izazovima s kojima se susreću mlade LGBTIQ osobe, posebno u vrijeme krize.

Navode rezultate svog posljednjeg istraživanja o iskustvu diskriminacije, zločina iz mržnje i nasilja prema LGBTIQ osobama u Hrvatskoj koji, tvrde, potvrđuju da su im uskraćena temeljna prava, točnije pravo na siguran život i kretanje.

- Ovakva situacija u hrvatskom društvu nije samo posljedica aktivnog djelovanja desno-klerikalnih organizacija i njihove kampanje širenja predrasuda i mržnje protiv LGBTIQ osoba, već i diskriminatorne politike Vlade RH, neprimjene postojećih zakona te sporo i neučinkovito pravosuđe, ističu u Zagreb Prideu.

Sve to, upozoravaju, doprinosi stvaranju atmosfere mržnje i netrpeljivosti posljednjih nekoliko godina. Zagreb Pride napominje kako već godinama upozoravaju sve razine vlasti na nedovoljnu zaštitu ljudskih prava u Hrvatskoj, a sada smatraju da je krajnje vrijeme da i cjelokupna javnost prepozna da je nasilje prema LGBTIQ osobama "značajan i urgentan društveni problem".

Pozivaju stoga Predsjednika Republike Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da povodom ovog Dana promisle o svojoj odgovornosti za društveni položaj LGBTIQ osoba, te o tome što mogu napraviti da se situacija popravi.

- U Hrvatskoj se nitko ne smije osjećati kao građanka ili građanin drugog reda zato što je drugačiji ili drugačija zbog svoje rodne ili seksualne orijentacije, poručio je u nedjelju hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

U Zagreb Prideu smatraju ključnim da se kod svakog oblika nasilja protiv LGBTIQ osoba, uključujući i govor mržnje, najoštrije i nedvosmisleno osude napadi na LGBTIQ osobe.

- Važno je da se to nasilje imenuje homofobijom i transfobijom kako bi se dala jasna poruka javnosti da su to u našem društvu nedopustive i kažnjive pojave, navode u priopćenju.

Zato potiču svakog tko je doživio ili doživjela diskriminaciju i/ili nasilje da isto prijavi Rozom megafonu na hitni broj telefona 091 784 6278, koji je dostupan od 0-24 sata.

Riječka udruga LORI - on line kampanja o položaju LGBTI mladih

Riječka Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" ove godine organizira on line kampanju s ciljem informiranja javnosti o položaju mladih LGBTI osoba u odgojno-obrazovnom sustavu u Hrvatskoj.

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT) 17. svibnja iz "LORI-ja" su priopćili da se taj dan u Hrvatskoj obilježava od 2011., kada ga je službeno potvrdio Hrvatski sabor.

Rijeka je pritom, ističu, jedini grad u Hrvatskoj koji taj dan obilježava isticanjem zastave duginih boja na pročelju Gradske vijećnice.

Navode da "LORI" od 2012. radi na smanjenju homo/bi/transfobije u obrazovanju u Hrvatskoj, a tom kampanjom želi istaknuti važnost edukacije o LGBTIQ temama u školama te upoznati javnost s nasiljem i diskriminacijom s kojima se mladi suočavaju tijekom školovanja.

Najavljuju da će od 15. do 12. lipnja na svojoj mrežnoj stranici, budući da trenutno nema mogućnosti održavanja javnih događanja, objaviti više članaka na tu temu, a na svom YouTube kanalu i društvenim mrežama video svjedočanstva LGBTI mladih o njihovim iskustvima iz školskog okruženja.

Iz udruge još navoda kako žele ukazati i na dodatnu ranjivost u LGBTIQ osoba.

- U situaciji pandemije, u kojoj smo prisiljeni biti zatvoreni u svojim domovima, mnoge su LGBTI osobe, posebno mladi, izloženi većem zlostavljanju i nasilju od strane svoje neprihvaćajuće obitelji te im je smanjena dostupnost izvora podrške, zaključuju u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!