19:00 / 21.10.2019.

Autor: T.V./HRT/Hina

Problemi osoba s invaliditetom

-

-

Foto: - / -

U Zagrebu se održava 24. međunarodni simpozij osoba s invaliditetom. Riječ je o najvećem takvom skupu u ovom dijelu Europe, a organizira ga Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.
Na dvodnevnom međunarodnom simpoziju osoba s invaliditetom, koji je počeo u ponedjeljak, središnje teme su sudjelovanje osoba s invaliditetom u procesu odlučivanja, njihovo zapošljavanje, položaj žena s invaliditetom i problem njihova reproduktivnog zdravlja.

Organizator simpozija je Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), a tom najvećem godišnjem skupu osoba s invaliditetom u regiji odazvalo se 250 predstavnika nacionalnih saveza i udruga iz Hrvatske i regije, kao i Europskog foruma osoba s invaliditetom, čiji je SOIH član.

Na skupu je predstavljena Konvencija o aktivnom uključivanju osoba s invaliditetom u provedbu i proces praćenja Konvencije koja, po riječima Marice Mirić iz SOIH-a, organizacijama osoba s invaliditetom omogućava da sudjeluju u procesu odlučivanja.

Mirić je istaknula da se na simpoziju raspravlja o globalnim ciljevima održivog razvoja do 2030., o digitalizaciji "bez prepreka", poticajima za održivo zapošljavanje osoba s invaliditetom i poticanju socijalnog poduzetništva. Ističući da se žene s invaliditetom potiče da ne budu udane, nemaju djecu i slično, rekla je da je tema i njihovo reproduktivno zdravlje.

Europska unija ima neujednačenu praksu prema ostvarivanju prava osoba s invaliditetom, a kao primjer neujednačenosti Mirić je navela Europsku kartica za osobe s invaliditetom, koja je osmišljena kako bi se osobama s invaliditetom omogućila jednaka prava u svim zemljama EU-a.

- Iskaznica EU-a za osobe s invaliditetom omogućuje vlasnicima jednak pristup povlasticama izvan matične države, osobito u području kulture, zabave, sporta i prometa, no ta praksa još nije zaživjela nego je ograničena samo na nekoliko osnovnih prava, upozorava Mirić.

Na skupu će se raspravljati o održivim ciljevima razvoja do 2030. godine, pri čemu su prvi put osobe s invaliditetom uključene u pet ciljeva, od postavljenih 17. Glavnim ciljem ocijenila je sudjelovanje osoba s invaliditetom na mjestima odlučivanja, u toku donošenja odluka i u pripremi zakona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!