14:45 / 16.01.2020.

Autor: HRT

Problemi s početkom Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka pluća?

Ilustracija: Pixabay

Ilustracija: Pixabay

Foto: - / -

Nakon najave skorog početka provođenja Nacionalnog programa probira i ranog otkrivanja raka pluća, priopćenjem se oglasio Izvršni odbor Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.
Nakon najave skorog početka provođenja Nacionalnog programa probira i ranog otkrivanja raka pluća koji će obuhvatiti sve osobe između 50 i 75 godina života koje su aktivni pušači ili su prestale pušiti unatrag 15 godina, a konzumirali su minimalno 30 kutija cigareta godišnje, priopćenjem se oglasio Izvršni odbor Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM).

Preventivni pregledi pušača starijih od 50 godina

Sustav nije spreman za prihvat pacijenata na dijagnostičku obradu za rak pluća


Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, KoHOM, podržava Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća u čijoj smo izradi i sami sudjelovali, spremni smo na suradnju u njegovu provođenju, ali ističemo kako za to još nisu stvoreni preduvjeti.

KoHOM stoga upozorava javnost i pacijente da Program još nije zaživio niti će zaživjeti sutra kako se najavljuje u medijima. Najavom da pacijenti na prve pretrage mogu krenuti već od sutra, obiteljski liječnici su dovedeni u neugodnu situaciju da objašnjavaju pacijentima kako program još nije u provedbi.

Nadajući se da će se priprema za provedbu ubrzati i da pacijenti neće dugo čekati na prve pretrage, apeliramo da se ubrzaju preduvjeti za njegovu praktičnu provedbu.

Obiteljski liječnici će imati posebnu uputnicu za upućivanje pacijenata na CT pluća, šifre dijagnostičko terapijskog postupka po kojem će se voditi evidencija koliko je pacijenata upućeno, te listu ustanova u koje ih mogu poslati.

KoHOM moli pacijente za razumijevanje i upućuju ih da se za dodatne informacije obrate u HZZO-u i Ministarstvo zdravstva, s naglaskom da će spremno surađivati u obvezama koje ih čekaju u skladu s operativnim provođenjem Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka pluća čije donošenje i ovom prilikom pohvaljuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!