Problemi u normalizaciji odnosa Hrvatske i Srbije

21.09.2021.

19:51

Autor: Iva Magušić-Dumančić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Konferencija Foruma za vanjsku politiku

Konferencija Foruma za vanjsku politiku

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Aktualni verbalni obračun Milanovića i Vučića događa se 25 godina od potpisivanja Sporazuma o normalizaciji odnosa Republike Hrvatske i tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. Odnosi Hrvatske i Srbije u tom razdoblju obilježeni su usponima i padovima, nerijetko teškim riječima. O njihovoj budućnosti i razvoju raspravljalo se i na konferenciji Foruma za vanjsku politiku.

Dvadeset i pet godina je prošlo od potpisivanja sporazuma. To razdoblje obilježeno je usponima i padovima u odnosima Hrvatske i Srbije, kaže Milorad Pupovac. Potpisano je deset sporazuma, ali unatoč tomu mnogo je toga propušteno.

- Sukobljavanja kakva imamo proteklih dana, slanje ružnih poruka, nepotrebnog nadmetanja, razbuđivanje nacionalizama, apsolutno je štetno i nepotrebno, kaže Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a.

Oštre izjave, koje su se mogle čuti i proteklih dana, ne pridonose normalizaciji odnosa i rješavanju bilo kakvih pitanja između dvije zemlje, smatra potpisnik sporazuma Mate Granić.

- Što se tiče bilateralnih odnosa, za nas su nestali na prvom mjestu, zaštita manjina, bilateralna zaštita manjina i određivanje granične crte na temelju međunarodnog prava su tri ključna pitanja, rekao je Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova.

Bivša ministrica odnose dviju zemalja opisuje kratko.

- Nepostojeći. Izmjenjuju se povremeno bombastične riječi, nema puno interakcije, rekla je Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih i europskih poslova.

Postojala je, kaže bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić. Znatan iskorak u odnosima učinili su on i Ivo Josipović.

- Imam jedan žal što je nakon toga sve prekriveno, lošim, katastrofalnim odnosima, koji su se na početku prikrivali u relacijama Vučić - Kolinda Grabar-Kitarović, ali poslije je to sve došlo na vidjelo, rekao je Boris Tadić, bivši predsjednik Republike Srbije.

A bivši hrvatski predsjednik Josipović kaže - u lošim odnosima glavnu ulogu ima Srbija.

- Vidimo da je nažalost u Srbiji na djelu jedna neonacionalistička politika koja generira određene strahove, ne samo kod nas nego i šire u cijeloj regiji i u Europi, kaže Ivo Josipović, bivši predsjednik RH.

Ali zaključuje - ni s jedne ni s druge strane politika nije na tragu pomirenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!