Pročelnik splitskog HGSS-a poslao poruku planinarima

16:53 / 04.01.2022.

Autor: Ivana Šilović/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Darko Gavrić Čerćo

Darko Gavrić Čerćo

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Uspješno je završena jedna od najtežih akcija spašavanja HGSS-a. Nakon 13 sati spašen je planinar koji je na najvišem vrhu Velebita - Vaganskom vrhu - pao niz strminu od 150 metara. Akciju su dodatno otežavali snijeg, led, odroni i nepristupačan teren. Ukupno je sudjelovalo 27 pripadnika HGSS-a iz Gospića, Zadra, Splita i Istre. Pročelnik splitske stanice HGSS-a Darko Gavrić Čerćo poslao je poruku planinarima.

Na početku je prokomentirao potragu za Splićaninom u Beogradu.

- U HGSS-u imamo fantastičnu ekipu koja se bavi divljim vodama, spašavanjima na rijekama, morima, itd. Kolege iz GSS-a u Srbiji su bile kod nas u nekoliko navrata na edukaciji. Dobro su obučeni, dobro su pripremljeni, a jesi li uključeni u tu akciju i što se točno gore događa zaista ne znam. Nemam nikakve podatke vezane za to, rekao je Darko Gavrić Čerćo.

- Prošlu godinu ako rezimiramo, najradije bi je svi zaboravili. S obzirom na ovu nesretnu koronu pa potres koji je zadesio Petrinju i Banovinu. Proveli smo gore 42 dana u komadu. Bila je i poplava pa smo imali pandemiju Turistička sezona je bila van svih očekivanja. I tu smo imali dosta posla. Ovih dana imali smo nekoliko akcija i intervencija i na Mosoru i na omiškoj Dinari, na Velebitu, imali smo i neke potražne akcije u Dalmatinskoj zagori. Dosta aktivno je počelo. Uvijek je to neki niz nesretnih okolnosti i momenata koji se na neki način potrefe pa se dogodi ono što se dogodi, kaže.

Rekao je da je poruka onima koji idu u planinu uvijek ista.

- Javite svojim najbližima gdje idete, ponesite dovoljno hrane i pića, slojevito se obucite, u skladu s vremenskim uvjetima. Dobre gojzerice, dobre planinarske karte i komunikacija. I ako se nešto dogodi... Ovo na Mosoru je ogledni primjer kako treba postupiti. Obavezno nazvati centar 112. Oni će alarmirati službu koja je potrebna da bi se spašavanje napravilo, savjetuje Darko Gavrić Čerćo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!